ENTREVISTA

Alexandra Navarro: «A la pastisseria Sant Llehí volem demostrar que la xocolata pot ser divertida»

Aquest negoci familiar de Sant Antoni de Vilamajor ha guanyat el premi al tercer millor bombó de l'Estat i està entre les 50 millors pastisseries del país

07 de febrer de 2025, 18:21
Actualitzat: 11 de febrer, 13:17h
Alexandra Navarro és autora del bombó premiat aquest 2025, especialista en xocolata, autodidacta i apassionada per la seva feina.
Alexandra Navarro és autora del bombó premiat aquest 2025, especialista en xocolata, autodidacta i apassionada per la seva feina. | Pastisseria Sant Llehí

La pastisseria Sant Llehí va començar fa 42 anys a Sant Antoni de Vilamajor com un negoci familiar. L'Àlex Lera i l'Alexandra Navarro són parella i també la segona generació que està al capdavant d'aquest negoci, que ja té una altra seu a Cardedeu. Sant Llehí per a l'Alexandra i l'Àlex és més que una feina, és una vocació i una filosofia de vida, que els ha portat a superar-se constantment per millorar els seus productes. Tant és així, que el seu esforç ha valgut els premis del Millor jove innovador el 2022, el Millor pastís de formatge català de 2023 i el Tercer millor bombó de l'estat espanyol del 2023. 

El darrer 2024 la pastisseria va ser a la llista de les 50 millors pastisseries de Catalunya que fa Fava de Cacau i enguany ha reeditat el premi del tercer millor bombó de l'any, que atorga la revista Dulcypas, un referent en el sector. El bombó de Sant Llehí va ser seleccionat entre 34 finalistes per un jurat compost per sis professionals reconeguts, que tarda sis dies a elaborar un veredicte. El guardó valora aspectes com el sabor, la textura i l'originalitat. Des deNació Baix Montseny hem tingut l'oportunitat de parlar amb Alexandra Navarro, autora del bombó premiat aquest 2025 i especialista en xocolata, autodidacta i apassionada per la seva feina. 

La seva especialitat és la xocolata?
Quan l'Àlex i jo vam agafar el relleu de la pastisseria vam obrir la seu del negoci a Cardedeu i una altra de les nostres apostes va ser crear la nostra pròpia marca de xocolata, que es diu Exalta. Seguim tenint la part de pastisseria clàssica, però hem potenciat la xocolata com un dels nostres trets diferencials. Exalta va començar només amb rajoles, però ens vam proposar demostrar que la xocolata és divertida i que anava més enllà percentatges de cacau i de llet. Així doncs, vam començar a fer barreges sorprenents i vam demostrar que podíem saboritzar amb tot allò que et puguis imaginar. A mesura que va passar el temps també vam veure allò amb què ens sentíem més identificats i també què ens demanava el mercat. Aleshores vam començar a fer xocolata bean to bar, que és fer tot el procés de la xocolata, des de la flor de cacau fins al producte final, sempre prioritzant els orígens per demostrar que la xocolata no és ni dolça ni amarga, sinó que està plena de matisos. Des de fa cinc anys, doncs, vam iniciar-nos en l'art de fer bombons, que són les petites joies de la pastisseria.

"Vam començar a fer barreges sorprenents i vam demostrar que podíem saboritzar amb tot allò que et puguis imaginar"

Fa poc han rebut el premi del tercer millor bombó de l'estat espanyol. Com es va sentir quan ho va saber?
Vam estar treballant molt de temps per poder-nos presentar i em va fer molta il·lusió saber que tornàvem a estar al podi. Evidentment, el nostre objectiu seria poder arribar un dia a ser els primers de l'Estat, però estem molt contents de ser allà on som i saber que tenim futur en el sector.

Gamma de xocolates Exalta
Gamma de xocolates Exalta - Pastisseria Sant Llehí

Què és el que fa especial aquest bombó? Ens pot explicar de què és i com el van fer?
Aquest bombó és una barreja de sabors potser molt desconeguts per moltes persones d'aquí i que provenen de moltes parts del món. Hem buscat ingredients que combinin molt bé molecularment i que ens permeten potenciar molt més el sabor. Vam començar per un encamisat de xocolata de remolatxa, que és un recobriment de color rosa que li ha aportat un tret diferencial. Per dins, a més, li vam posar quatre textures diferents: un marshmallow de llimona i espígol, un caramel de Umeboshi, que és una pruna japonesa fermentada, una granage de llimona i fava tonka i un cruixent de nous. Una de les coses que va remarcar el jurat és que en l'àmbit tècnic era el que estava més ben aconseguit i això ens ha fet molt contents.

El tercer millor bombó de l'estat espanyol, de la pastisseria Sant Lehí de Sant Antoni de Vilamajor
El tercer millor bombó de l'estat espanyol, de la pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor - Pastisseria Sant Llehí

Hi ha alguna inspiració darrere d'aquesta creació?
No hi va haver cap plat en especial que m'inspirés, però un dia em vaig llevar amb la paraula Umeboshi al cap i em vaig dir que havia de fer alguna cosa amb aquest ingredient. No l'havia tastat mai i, quan ho vaig fer, haig de confessar que al principi no em va agradar. En tot cas, se'm va acudir la idea de fer un caramel amb aquest ingredient per combinar els gustos àcid i salat que el caracteritzen. Després d'això vam anar buscant ingredients que combinessin i acabessin de formar el que seria el nostre bombó.

Per tant, va ser una idea sobtada que ha portat a uns resultats increïbles?
Sí, va ser una cosa sobtada, però hi havia unes premisses que volíem seguir i que vam anar omplint de mica en mica amb els components que ens van semblar més oportuns.

Quina va ser la dificultat més gran en aquest procés d'elaboració?
El més difícil va ser fer cabre quatre textures en una peça de set grams de pes. En bomboneria la principal dificultat és que és un producte fresc, com els pastissos, però que necessita estar comprimit i tenir una llarga durabilitat. Necessites posar una gran quantitat de sabors en una creació de pocs centímetres d'alçada i de diàmetre. 

stllehi port bg
L'Àlex i l'Alexandra amb el seu uniforme de treball. - Pastisseria Sant Llehí

M'imagino que no ha de ser fàcil arribar a aquest nivell de perfecció tècnica. Fa molt temps que es dedica a l'ofici?
Vaig començar entre el 2016 i el 2017, ara farà uns nou anys. Jo soc treballadora social i em dedicava això. La meva parella, l'Àlex, de família pastissera, em va engrescar a endinsar-me en aquest món. Vaig trobar que m'agradava molt, sobretot el treball amb la xocolata, i això es va convertir en la meva especialitat.

Qui li va ensenyar?
Gràcies a l'obrador vaig adquirir els coneixements de pastisseria i també, de manera autodidàctica, a base d'intents i lectures, vaig aprendre dels meus errors per millorar. També vaig fer formacions monogràfiques sobre xocolata i bomboneria, que s'han sumat a moltes hores de proves i pràctica.

"Allò que ens diferencia és l'afecte i l'estima que li posem a cadascun dels nostres productes. Cada producte que surt d'aquí té un perquè, un motiu de ser"

La pastisseria Sant Llehí va aparèixer a la llista de les 50 millors pastisseries de Catalunya que elaboren els guardons Fava de Cacau. Què és el que la fa especial?
Jo crec que allò que ens diferencia és l'afecte i l'estima que li posem a cadascun dels nostres productes. Cada producte que surt d'aquí té un perquè, un motiu de ser. Ens agrada molt la nostra feina i crec que la nostra passió per l'ofici es reflecteix en el producte que compra el client final. En qualsevol cas, és cert que hi ha una part de professionalitat que és indispensable, però l'amor a la feina és allò que ens fa especials.

Han notat l'impacte de tots aquests reconeixements en el nivell de vendes?
Sí, quan vam començar a rebre premis vam notar un abans i un després. Són els mateixos productes que hem ofert sempre, però el fet de tenir reconeixements ens ha donat un altaveu i fet augmentar les vendes malgrat que siguem lluny de grans ciutats com Barcelona.

"Ens queda molt per aprendre dels grans xefs que han situat la cuina en molt bon lloc, però vivim un moment dolç com a sector, amb molta creativitat"

Creu que la pastisseria i la xocolateria artesanal viuen un bon moment?
Jo penso que sí. Malgrat que ens quedi molt per aprendre dels cuiners i els grans xefs que han situat la cuina en molt bon lloc, vivim un moment dolç com a sector, amb molta creativitat. Som pocs artesans i els que continuem tenim un valor afegit de cara al client. També és veritat, però, que la competència de la pastisseria industrial es nota i hem de lluitar per fer valdre la qualitat afegida que aportem des de l'artesania.

Quin és el seu pròxim projecte? Li agradaria participar en altres concursos? 
 Al llarg d'aquests últims cinc anys he tingut dos fills i he hagut de combinar els horaris amb el creixement professional. En tot cas, els pròxims anys m'agradaria arribar-me a presentar al concurs del Millor Artesà Xocolater d'Espanya (MACE). És la primera vegada que ho dic públicament, ho havia comentat a la família i a l'obrador, però jo penso que quan diem les coses les projectem i això és una manera de marcar-nos nous objectius.