Un estudi al Montseny i al Montnegre avalua els efectes en la reproducció del liró gris

A càrrec del Grup BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers en col·laboració amb el CEAB-CSIC

Liró gris.
Liró gris. | Oriol Massana / MCNG
Redacció
27 de novembre de 2024, 15:40

El treball Efectes directes i indirectes del clima i la dinàmica de les llavors en la reproducció del liró gris al límit de la seva distribució (”Direct and indirect effects of climate and seed dynamics on the breeding performance of a seed predator at the distribution edge”) realitzat pel Grup BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers en col·laboració amb el CEAB-CSIC, s’ha publicat a la revista Ecology and Evolution. Explica com canvis en el clima i el paisatge afecten el rendiment reproductiu de les poblacions de liró gris (Glis glis) al límit de la seva distribució a la regió mediterrània, on aquestes poblacions estan més exposades als impactes del canvi global. L’estudi s’ha fet al Parc Natural del Montseny i al Parc del Montnegre i el Corredor.

El treball fet suggereix la importància del bosc caducifoli en la configuració de la idoneïtat de l'hàbitat per al liró gris i com aquest influència sobre la reproducció de l’espècie en funció de les condicions meteorològiques locals i la disponibilitat de llavors.

Les poblacions al límit de la distribució solen tenir densitats baixes i es consideren especialment vulnerables a l'estrès ambiental i al canvi global. En aquest treball, s’ha analitzat el rendiment reproductiu del liró gris, un rosegador hibernant que s’alimenta principalment de llavors en boscos caducifolis, en dues poblacions situades al límit de la seva àrea de distribució, concretament al Parc Natural del Montseny i al Parc del Montnegre i el Corredor. El seguiment del liró gris està emmarcat dins el conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Patronat del Museu de Granollers per a la realització de programes de seguiment i recerca vinculats a la fauna silvestre d’interès de conservació de la Xarxa de Parcs Naturals (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils).