Sant Hilari Sacalm inicia un procés de municipalització de l’aigua

S'invertirà en la millora dels pous i la construcció d'un gran dipòsit de tres milions de litres d'aigua

Nació
05 d'abril de 2024, 11:16
Actualitzat: 11:33h

Un dels punts destacats en el ple ordinari municipal celebrat el 3 d’abril a Sant Hilari Sacalm, ha estat l’aprovació, per unanimitat, de l’inici del procediment de municipalització del servei d’abastament d’aigua i d’establiment del servei de gestió integral del cicle de l’aigua que engloba l’abastament en alta i el subministrament domiciliari d’aigua potable, les fonts públiques, el clavegueram, el drenatge urbà, el sanejament i depuració d’aigües residuals i la reutilització de les aigües depurades i regenerades. Aquest procés que ara comença ha de garantir que es facin inversions en la millora dels pous i la construcció d’un gran dipòsit de tres milions de litres.

El servei d’abastament d’aigua potable de Sant Hilari Sacalm sempre ha estat en mans privades i amb aquest acord es fan els primers passos perquè acabi sent de titularitat municipal. S’ha creat una comissió que compta amb la participació dels tres grups polítics de l’Ajuntament, el Partit Independent de les Guilleries, Esquerra Republicana de Sant Hilari i Junts per Sant Hilari, i diferents experts que oferiran assessorament per validar que el model sigui viable jurídicament i sostenible econòmicament.

En els pròxims mesos s’ha d’acabar de definir com serà la gestió i el que planteja el consistori és que sigui una empresa mixta on l’Ajuntament tingui un 51% i que al final de la concessió d’aquesta empresa la xarxa acabi sent pública i municipal. L’objectiu és tenir el control de la gestió de tot el cicle integral de l’aigua, des de la xarxa d’aigua potable fins a la depuració.

El 2015, quan el Partit Independent de les Guilleries va entrar a governar, hi havia una situació excepcional i és que la xarxa d’aigua era propietat d’una empresa privada i, al mateix temps, la concessió del servei d’aigua potable havia estat anul·lada judicialment, justament a aquesta empresa. L’Ajuntament va optar per expropiar la xarxa, fet que ha derivat amb un llarg procés judicial. Ara s’ha arribat a un consens amb l’empresa en què la gestió no serà totalment seva i l’Ajuntament hi podrà participar activament.