En marxa el primer Simposi Internacional de les Festes del Foc

El certamen pretén posar en valor la investigació, la divulgació i la transmissió de les falles, haros i brandons més enllà de les fronteres territorials

Redacció
28 d'octubre de 2021, 10:10
Actualitzat: 10:10h
Inauguració del Simposi a Sant Julià de Cerdanyola
Inauguració del Simposi a Sant Julià de Cerdanyola | B-Comunicació
Aquest dimecres a la tarda es va inaugurar oficialment el Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus que té lloc a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola fins aquest divendres. En l’acte inaugural hi van participar Antoni Herrera, subdirector general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Joan Oña, alcalde de Bagà; Agustí Elias, alcalde de St. Julià de Cerdanyola; Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i Joan Busqueta, vicerector de Cultura de la Universitat de Lleida.

El certamen pretén posar en valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial de les Falles, Haros, Halhes i Brandons més enllà de les fronteres territorials. Al simposi hi participen una vuitantena de persones inscrites i a més a més, s’emet en directe per Internet per oferir l’oportunitat de seguir el simposi als experts i interessats que no s’han pogut desplaçar fins al Berguedà.

Antoni Herrera va agraïr la implicació i la bona disposició de totes les persones, entitats, universitats i administracions que fan possible la celebració d’aquest simposi. “És un orgull per la Direcció General de Cultura Popular formar part d’aquest projecte i esdeveniment internacional”, va assegurar. “Una trobada que va en la línia del que persegueix el projecte Prometheus: posar en valor la investigació del patrimoni cultural immaterial tots els pobles fallaires que celebren anualment aquesta tradició i que van elaborar la candidatura única” per obtenir el reconeixement de la Unesco.

Per la seva banda, Isabel de la Parte va recordar el procés de la candidatura única de les festes del foc dels solsticis, encapçalada per Andorra “per la implicació que hi va haver per part de tothom” i la importància per haver “iniciat un procés de reflexió a l’entorn de la gestió del patrimoni cultural.

L’alcalde de Bagà, Joan Oña, va destacar dos punts d’inflexió en el procés de pervivència de les festes del foc dels Pirineus. Un d’ells, la declaració de la festa Patrimoni de la Humanitat de la Unesco “que ens ha situat al món”, va afirmar. I un segon, la celebració d’aquest simposi “que confirma que les falles tenen molt bona salut perquè caminem juntes”.

L’alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, va assegurar que “el simposi és una oportunitat per donar més relleu a les festes del foc dels solsticis dels Pirineus i a la vegada, per trobar un equilibri entre la vessant econòmica i turística de la festa i la seva tradició”. Per a Elias, també és important aprofitar la trobada “per facilitar la relació entre fallaires d’arreu del Pirineu i generar una comunitat molt més agermanada per potenciar la festa arreu”.

Finalment, Joan Busqueta, vicerector de Cultura de la Universitat de Lleida va manifestar que el centre universitari està “molt orgullós de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu iniciada el 2016 pel que fa referència a la preservació del patrimoni pirinenc”. En aquest sentit, es va mostrar satisfet, també “de la capacitat dels socis del projecte Prometheus de cercar complicitats entre les universitats i les administracions públiques per treballar amb un objectiu comú i transfronterer com són les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus, proclamades Patrimoni de la Unesco”.