La Patum s'ha sumat un any més a la Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial. La cinquena edició de les jornades ha tingut lloc a Caravaca de la Cruz els dies 12 i 13 de febrer, i ha comptat amb una representació berguedana que, segons han destacat des de l'Ajuntament de Berga, "suposa una oportunitat per crear sinergies amb altres territoris i estrènyer vincles amb l'equip tècnic del Ministeri de Cultura per aconseguir millores per a la festa".
Enguany, el congrés ha estat dedicat a la sostenibilitat ambiental i el canvi climàtic. El programa ha constat de tres eixos temàtics: El Patrimoni Cultural Immaterial en la protecció de la biodiversitat; Oficis tradicionals com a mètodes i pràctiques de sostenibilitat; El canvi climàtic i el PCI: experiències de gestió. Més enllà de les ponències, la Trobada s’ha completat amb activitats culturals complementàries, com és el cas d'una visita guiada per conèixer els elements patrimonials de la ciutat o d'una trobada i taller amb agrupacions que es dediquen a l'elaboració d'objectes d'espart.
Cal tenir en compte que el municipi murcià ha acollit la trobada en representació de la festa Caballos del Vino, inclosa en la llista representativa de la UNESCO l'any 2020. Per aquest motiu, l'agenda paral·lela també ha comptat amb propostes com una visita al museu dedicat a la celebració, una demostració de les brodadores que confeccionen artesanalment els elements decoratius que llueixen els cavalls durant la celebració i una visita a una escola per conèixer la festivitat a través dels infants.
En darrera instància, el Ministeri de Cultura ha aprofitat l'escenari de les Trobades per donar a conèixer les conclusions de la XIXa reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO celebrada el mes de desembre a Asunción (Paraguai). La Subdirectora General de Gestió i Coordinació dels Béns Culturals del Ministeri de Cultura, María Agúndez, ha avançat algunes de les qüestions referents al Mondiacult 2025, que se celebrarà a Barcelona del 29 de setembre a l’1 d’octubre, i com poden participar-hi les diferents manifestacions de patrimoni. El Mondiacult és una conferència mundial sobre polítiques culturals i desenvolupament sostenible que reunirà els 194 estats membres de la UNESCO per defensar la cultura com a bé públic global i promoure la creació d'un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) específic per a la cultura.