El Consell d'Alcaldes aprova l’estratègia de desplegar coordinadament la fibra òptica

El consell comarcal ha demanat als municipis que plantegin millores a l'avantprojecte d'impuls de la banda ampla, amb l’horitzó de començar a fer actuacions de cara al 2019

06 de setembre de 2018, 10:01
Actualitzat: 17:45h
David Font durant la reunió del Consell d'Alcaldes del Berguedà.
David Font durant la reunió del Consell d'Alcaldes del Berguedà. | Consell Comarcal del Berguedà
El Consell d'Alcaldes del Berguedà va poder conèixer aquest dimecres, en una reunió ordinària a Vallcebre, l'avantprojecte del desplegament de la banda ampla al Berguedà, un document que ha elaborat el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya a petició del Consell Comarcal del Berguedà i que marca el full de ruta de la implantació de la fibra òptica a la comarca. Els batlles van validar l'estratègia de desplegar la banda ampla coordinadament a tot el Berguedà. 

El president del consell comarcal, David Font, ha explicat a NacióBerguedà que "en anteriors consells d'alcaldes hi havien hagut queixes reiterades, davant del fet no hi hagi manera que la banda ampla arribi a tots els municipis de la comarca". Així doncs, des del consell, "vam assumir el compromís de mirar quins eren els projectes que altres administracions tenien previstos al territori; i ens proposem complementar-ho amb un projecte propi que permeti que tota la comarca del Berguedà i, per tant, els seus 31 municipis estiguin connectats amb fibra òptica", ha afegit. En el seu conjunt, les accions previstes a l'avantprojecte superen els 9 milions d'euros. 

El president del consell comarcal ha valorat que un cop que es tanqui del tot aquest avantprojecte i es pugui redactar el projecte, es podrien començar a planificar algunes accions de cara al 2019, si bé no totes. "És impossible que siguin totes, però sí que seria possible establir un calendari en el qual l'any 2019 es comencés una part d'aquestes accions", ha indicat. 

Col·laboració entre administracions

Per tal de disposar de l'avantprojecte, el consell comarcal es va posar en contacte amb la Secretaria de Telecomunicacions del Govern, i conjuntament amb aquest ens i els propis tècnics, s'ha grafiat tota la xarxa de camins de la comarca. Des de la Diputació de Barcelona, a més, s'ha fet l'estudi de quin és el tipus de canalització i inversió que s'hi ha de fer. "El que hem presentat al Consell d'Alcaldes és el que en diem un avantprojecte, un primer esborrany de què tenim a hores d'ara. Hem donat de termini fins al 30 d'octubre perquè els ajuntaments ho revisin, perquè són els qui coneixen millor el seu terme municipal, que valorin si el municipi quedaria cobert o seria millor fer-ho d'una altra manera", ha assenyalat David Font. 

Una vegada que els ajuntaments hi diguin la seva, es redactarà el projecte definitiu i executiu, i "a partir d'aquí mirarem de quina manera podem tirar-ho endavant", ha afirmat Font. A hores d'ara hi ha tres municipis que tenen fibra òptica: Berga, Gironella i Puig-reig. A més, la Diputació de Barcelona impulsa un conjunt d’obres a la Xarxa Local de Carreteres de precanalització de la fibra òptica a 6.485 habitants potencials de Casserres, l’Espunyola, una part de Puig-reig que no està coberta, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix. 
 

La reunió amb els alcaldes dels 31 municipis de la comarca va celebrar-se a Vallcebre. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Per executar el desplegament a tota la comarca, David Font ha apuntat que demanaran que "hi hagi un treball entre administracions per fer-ho possible; que la Generalitat faci la part que li toca fer com a Generalitat i que la Diputació ens ajudi a fer la part que pugui, i el consell comarcal i els ajuntaments faríem la resta". L'objectiu final és aconseguir "la col·laboració entre totes les administracions per assolir el desplegament als 31 municipis de la comarca", ha dit Font.
 
La trobada d’alcaldes a Vallcebre també va servir per fer balanç de les 37 actuacions en camins i vials realitzades en el període 2016-2018, amb una inversió de 638.039,07  euros. El Consell ja ha llançat una convocatòria perquè els ajuntaments presentin propostes de cara al 2019 per millorar la mobilitat.

La segona quinzena d'octubre, clau pel porta a porta

En la reunió es va fer també seguiment de la imminent implantació del nou sistema de gestió de residus de la comarca amb l'arribada del porta a porta. "Tothom té bastant clar com anirà, només hi ha hagut una petició per flexibilitzar el calendari de la retirada dels contenidors en un municipi", ha apuntat Font. Les implantacions del sistema als diferents municipis estan previstes entre el 14 d'octubre i el 4 de novembre.

Rebaixa de la quantitat de brossa que la Cerdanya pot abocar a Font Ollera
 
Els alcaldes també van donar llum verda als criteris per a l'entrada a Font Ollera de la fracció de resta dels residus municipals generats a la Cerdanya. L'entrada de la fracció estarà acotada i es determinarà una quantitat que no suposi perdre anys d'explotació, corresponent a la fracció resta dels residus municipals generats a la Cerdanya, no superior al 10% dels residus generats el 2017 (825 tones anuals) pel primer any, un 8,5% per al segon any, un 7% per al tercer i un 5% per al quart, demanant al Consell de la Cerdanya que impulsi accions per reduir la quantitat de rebuig generat i fent efectiu el pagament de la taxa anualment aprovada d’entrada de residus a l’abocador. El conveni serà anual i prorrogable fins a un màxim de 4.