Els independents del Berguedà es decanten al Consell per un govern de JxCat i PSC

15 dels 29 vots dels regidors de l'Associació d'Agrupacions d'Electors van donar suport anit a aquest pacte de govern que els inclouria a l'executiu, mentre que 14 defensaven un acord amb ERC i la CUP

10 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:56h
Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià i una de les representants dels independents al consell comarcal (arxiu).
Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià i una de les representants dels independents al consell comarcal (arxiu). | Aida Morales
L'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà ha decidit per una majoria molt ajustada que entrarà a governar al Consell Comarcal del Berguedà amb Junts per Catalunya i el PSC. En plena pugna per liderar el govern de l'ens entre Junts per Catalunya i ERC, els independents de fins a 7 pobles de la comarca tenien a les seves mans el poder de decidir cap a on es decantava l'executiu berguedà, de manera que els independents van celebrar ahir al vespre una reunió per votar i fixar la seva posició. 

L'alcaldessa d'Avià, Patronici Canal, futura consellera i que serà una de les representants de la formació al ple de l'ens, ha explicat que 15 dels 29 vots dels independents van mostrar-se partidaris de donar suport a un pacte de govern amb JxCat i el PSC, mentre que 14 defensaven la possibilitat d'arribar a un acord amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la CUP. L'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà va comunicar anit mateix la seva decisió als responsables comarcals de Junts per Catalunya. Patrocini Canal s'ha mostrat satisfeta per la decisió presa, malgrat els resultats ajustats dins de la pròpia associació. 

Les set agrupacions d'electors van aconseguir sortir representades amb dos consellers al Consell Comarcal del Berguedà després d'associar-se i arran dels bons resultats dels independents en diferents municipis el 26-M. Un dels seients al plenari del consell comarcal l'ocuparà Patrocini Canal, mentre que la reunió d'aquest dimarts també va servir per escollir el nom del segon representant: l'alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola. 

Un total de 26 regidors de les set agrupacions van prendre part en la reunió d'aquest dimarts, on van absentar-se els tres representants de l'Agrupació d'Electors de Guardiola, que havien delegat el seu vot als regidors de la Nou de Berguedà per discrepàncies internes de l'associació. 

Junts per Catalunya - Junts va ser la força més votada a la comarca el 26-M amb 6.969 vots, obtenint 7 consellers. Esquerra va créixer rotundament en vots amb 6.224 suports, quedant-se amb 6 representants. Pel que fa a la resta de forces: la CUP va obtenir 3 consellers, les agrupacions d'electors, 2 consellers, i el PSC, un. Per aconseguir que un govern de JxCat o Esquerra pogués tenir el suport dels 10 consellers que marquen la majoria absoluta calien, doncs, pactes a més de dues bandes; i, un cop que les negociacions es va veure que es dibuixava un pacte entre JxCat i PSC, o bé la possibilitat d'un acord entre ERC i la CUP, l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà era clau per desencallar un futur govern. Si res no canvia dràsticament, el nou govern del Consell Comarcal del Berguedà es constituirà properament - el ple que ho ha de fer possible encara no té data - amb l'acord de JxCat, PSC i els independents. Una de les principals peticions de les agrupacions d'electors, per entrar al govern comarcal, era liderar les conselleries de pagesia i de desenvolupament rural, i també la de medi natural.