Ivan Sànchez envia una carta a Högsby (Suècia) per demanar suport en l'oficialitat del català a Europa

L'Ajuntament de Berga apel·la als més de 30 anys d'agermanament perquè la ciutat escandinava faci arribar la petició al govern suec

19 de setembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 20:05h
L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez
L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez | Lídia López

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha enviat una missiva a l'alcalde d'Högsby, a Suècia, per demanar el suport del Consell Municipal en l'oficialitat del català a la Unió Europea. En nom del consistori berguedà, Sànchez apel·la als més de 30 anys d'agermanament entre els municipis perquè la ciutat "empatitzi amb la demanda de garantia d'uns drets lingüístics que cada dia van minvant", posicionant-se a favor de la campanya de Plataforma per la Llengua sobre l'ús del català a l'ens europeu i fent arribar al govern de Suècia aquesta decisió.

En el text, l'alcalde exposa que, actualment, "el català és la llengua autòctona més gran de la Unió Europea que no compta amb el reconeixement de llengua oficial i de treball en l'àmbit europeu". Sànchez recorda que la decisió, ajornada provisionalment un mes, compta amb els dubtes expressats per algunes nacions com la sueca i, per aquest motiu, demana al seu homòleg que "faci arribar una petició al primer ministre i a la ministra d'Assumptes Europeus per tal que votin de manera favorable a la inclusió del català com a llengua oficial de la Unió Europea".

En el debat celebrat avui, els estats membre han postergat la decisió a l'espera d'un dictamen jurídic del Consell de la Unió Europea sobre les conseqüències de la mesura. Molts dels presents han expressat dubtes sobre l'impacte econòmic i de funcionament de l'ús del català, el gallec i el basc a l'ens europeu, així que s'ha decidit reprendre la qüestió en trobades vinents.

És davant d'aquesta reticència de països com l'escandinau que l'alcalde de Berga vol trobar aliats in situ, aprofitant la relació amb municipis com el d'Högsby. "Els ajuntaments som l'administració de referència de la ciutadania i hem de respondre a les seves demandes i donar resposta als debats que es produeixen en el si de la societat", escriu l'alcalde al seu homòleg suec.