La CUP s'encamina a un govern en minoria a Berga per la manca d'acord entre les forces alternatives

Judit Vinyes dona per perduda l'opció davant la negativa de Junts de liderar el "pacte del canvi" i Abel Garcia assevera que treballarà per fer-lo realitat fins al dissabte

14 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:34h
La façana de l'Ajuntament de Berga
La façana de l'Ajuntament de Berga | Lídia López
Quan tan sols queden tres dies perquè se celebrin els plens d'investidura arreu de Catalunya, l'opció que a Berga s'erigeixi un pacte alternatiu per desbancar la CUP perd força, encaminant als anticapitalistes a un tercer mandat, en aquesta ocasió, en minoria. Així es desprèn de les afirmacions fetes per part de la cap de llista de Berga Grup Independent (BeGI) i regidora electa a l'Ajuntament de Berga, Judit Vinyes, que comparteix que, malgrat que les trobades i converses per arribar a una entesa per fer realitat un govern tripartit juntament amb el PSC i Junts per Berga, la negativa dels darrers fa impossible que prosperi.

"Hi ha hagut converses fer un pacte pel canvi a Berga, però Junts no està preparat per liderar-lo", ha explicat Vinyes, que ha incidit que "avui dia, encara no s'han posicionat, per tant, entenem que faran alcalde a l'Ivan i continuarem amb la CUP a Berga tot i tenir una majoria alternativa". Per tot plegat, la cap de llista de BeGI dona per perduda qualsevol opció de fer realitat aquest acord, reiterant que "entenem que si hi hagués hagut un lideratge per part de Junts ja ho tindrien clar i s'haurien posicionat", i afegeix que "si a hores d'ara no hi és, ho veiem una mica difícil".  Amb tot, Vinyes lamenta que "nosaltres no podem fer-hi més, tot i que queda clar que ens hagués agradat" i referma que "estava a les seves mans perquè és la força majoritària en l'opció del canvi".

Per la seva banda, el líder del PSC, Abel Garcia, no llença la tovallola i treballarà per fer realitat aquesta entesa a tres bandes pel nou mandat a Berga. "El nostre posicionament no és nou: he defensat i mantinc que cada dia que passi la CUP al govern són mesos perduts pel progrés de Berga", exposa Garcia, que emfatitza que "jo no vull seguir sent còmplice de la situació de la ciutat". Per aquest motiu, el cap de llista dels socialistes apel·la Junts per Berga incidint que "tenim l'ocasió de solucionar aquest desastre, i si no ho aconseguim serà un fracàs", i els anima que "cadascú es miri i faci el que cregui que li convé més a la ciutat", culminant que "jo ho he fet i penso que el millor és un pacte per tal que els actuals governants es quedin a l'oposició i que governi l'alternativa del canvi"

Sigui com sigui, Abel Garcia desmenteix que en aquestes converses s'hagin sumat a l'equació altres institucions o càrrecs, afirmant que "jo no demano res a canvi". "Ni vull res d'alcaldia, ni va de cadires o persones: es tracta d'un compromís de responsabilitat i d'un projecte que faci prosperar la ciutat", recalca. Per tant, avança que "continuaré treballant, fins al dissabte a les 12 del migdia, perquè el canvi que necessita Berga tiri endavant".

Matemàticament, aquesta "majoria alternativa" era una opció possible, pel fet que Junts (4), PSC (3) i BeGI (2) sumen els 9 regidors que situen la majoria al consistori de la capital berguedana. En canvi, no hi arriben els dos grups que actualment conformen l'equip de govern, CUP (6) i ERC (2).

 

Silenci per part de la CUP i Junts

Amb tot, les dues persones que poden esdevenir alcalde aquest dissabte, opten per no fer declaracions. Preguntats per Nació Berguedà, els caps de llista de la CUP, Ivan Sànchez, i de Junts per Berga, Ramon Caballé, opten per mantenir el silenci i no fer valoracions.

Des de la distància, sí que ha exposat el seu punt de vista Moisès Masanas, per part d'Esquerra, declarant que "la lectura que fem és que hi ha uns resultats electorals i unes declaracions d'intencions de cadascuna de les parts", recordant que "Junts, per boca del seu candidat, diu en diverses ocasions que ells tenen clar que ha de governar la llista més votada, i aquesta és la de la CUP". En tot cas, incideix que "si hi ha un pacte entre tres per desbancar la CUP serà legítim, ara bé, el compromís de Junts en campanya no va ser aquest".

En definitiva, Masanas detalla que, tenint en compte que ERC ja s'havia manifestat en contra d'engegar un pacte de govern amb el PSC, "a nosaltres no ens han contactat". No obstant això, Abel Garcia assevera que han intentat fer-los partíceps pel fet que "un diàleg hi ha de ser" i lamenta la "poca alçada de mires i compostura política" dels republicans. "Estic molt disgustat", ha reconegut Garcia, que reflexionat que "no sé si el 155 de Manresa és diferent del de Berga, però m'ha sobtat".

Per la seva banda, des de BeGI refermen que, tenint en compte l'escenari, la seva voluntat és la de protagonitzar una oposició constructiva, fent part de propostes i acords que beneficiïn la ciutat. "Sempre que hi hagi un projecte positiu per Berga, hi serem", sentencia Vinyes.