La JEZ obre un expedient a tres consellers comarcals per l'ús indegut de les xarxes en període electoral

Els afectats són Josep Lara, Abel Garcia i Jesús Calderer, que es mostren sorpresos i asseguren que estudiaran jurídicament la decisió

21 de juny del 2023
Actualitzat el 22 de juny a les 10:12h
Josep Lara, Abel Garcia i Jesús Calderer, en la presentació del pantalà de la Baells
Josep Lara, Abel Garcia i Jesús Calderer, en la presentació del pantalà de la Baells | Consell Comarcal del Berguedà
La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Berga ha obert un expedient disciplinari a Josep Lara, Abel Garcia i Jesús Calderer per l'ús indegut de les xarxes socials del Consell Comarcal del Berguedà en període electoral. Aquesta decisió s'ha pres davant la denúncia presentada, el passat 25 de maig, per part d'ERC i Alternativa Municipalista (Amunt), davant de tres publicacions de l'ens comarcal. La primera, sobre la instal·lació d'un pantalà flotant a la Baells, amb imatges dels tres membres del govern en funcions del Consell. La segona, per la posada en marxa d'una web per la venda de bitllets de bus de Patum, amb la presència de Lara i Garcia. I la darrera, es correspon a l'anunci del nou centre Spott Berguedà, amb l'assistència de Garcia.

En concret, amb l'expedient es notifica la incoació d'una infracció dels articles 50.2 i 50.3 de la Llei Orgànica del Règim Electoral. El primer determina que "Des de la convocatòria de les eleccions i fins que se celebrin queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions". I l'altre, recull que "Així mateix, durant el mateix període queda prohibit realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes d'aquests, sigui quina sigui la denominació utilitzada, sense perjudici que les esmentades obres o serveis puguin entrar en funcionament en l'esmentat període".

D'aquesta manera, i segons es recull en la denúncia present en l'acta del 21 de juny de la JEZ de Berga a la qual ha tingut accés Nació Berguedà, es considera que Lara, Garcia i Calderer "s'han aprofitat de la seva situació com a responsables polítics de l'Administració local perquè aquesta trenqui la seva neutralitat en període electoral". Cal recordar que, els tres, van concórrer a les eleccions municipals del 28 de maig: Lara, com alcaldable de Junts a Guardiola de Berguedà; Garcia, com a cap de llista del PSC a Berga; i Calderer, com a líder de Junts a Cercs.
 

Sorpresa i tranquil·litat per part dels expedientats

Preguntats per aquest mitjà, els afectats per l'obertura de l'expedient disciplinari s'han mostrat sorpresos per la decisió, ja que entenen que les publicacions denunciades no responien a la voluntat d'un anunci amb finalitat electoralista. "Estic una mica sorprès, perquè es tracten temes que són els més innocents del món", ha apuntat Lara, que reitera que "no hi veig maldat ni una voluntat d'induir el vot". "S'ha tret de context", assenyala el president en funcions del Consell, que ha confirmat que estudiarà tranquil·lament la notificació per decidir com procedir.

En la mateixa línia, Garcia exposa que en les peces assenyalades "no hi ha cap inauguració de res", i valora que el procediment "demostra el nerviosisme dels denunciants", els quals, apunta, van actuar prèviament perquè "es veien a venir" un mal resultat electoral. "Les eleccions es guanyen a les urnes, no als Jutjats", reclama Garcia. Amb tot, no s'ha mostrat preocupat per l'expedient, i ha confirmat que està en mans dels serveis jurídics del seu partit.