Més x Gironella proposa un govern «ampli i representatiu» al Consell Comarcal del Berguedà

L'agrupació liderada per David Font conclou que les urnes han evidenciat la voluntat d'entesa i apunta a un traspàs de competències al Consell d’Alcaldies

Redacció
20 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:26h
Els membres de Més x Gironella
Els membres de Més x Gironella | Ajuntament de Gironella
Més x Gironella, ​l'agrupació d'electors encapçalada per David Font, proposa articular un "govern ampli i representatiu" al Consell Comarcal del Berguedà que sigui "un clar reflex dels resultats de les darreres eleccions municipals". La proposta sorgeix a conseqüència de la composició final que hi ha en aquest ens comarcal, que segons assenyala el grup, presenta "una diversitat de formacions polítiques, sense una majoria determinant".

La proposta, que ja va ser formulada en el marc del debat comarcal organitzat per l'ACEB i que no s'ha volgut posar sobre la taula de nou abans per no interferir en converses en la constitució d'ajuntaments, pren força un cop s’ha vist la voluntat de la ciutadania, apunten. Per una banda, ha atorgat una majoria de càrrecs electes en benefici d'una formació política, ERC; i de l'altra, una majoria de vots cap a una altra formació política, Junts. Així mateix, també fan referència a la representació, en forma de càrrecs electes i vots, de les formacions CUP, PSC i Som Avià, i de la mateixa Més x Gironella, que va sumar dos consellers.

Els motius de la proposta, segons exposa Font, "van encaminats a superar la política de blocs instal·lada en la política en general, però també en aquesta institució, buscant consens i projectes amplis, i garantint que les decisions preses responen a una representació real de la ciutadania de la comarca". "Un govern fort de l'ens comarcal, amb una veu ferma i plural en la defensa dels projectes, ha de ser una garantia per demostrar a les altres administracions catalanes i de l'Estat espanyol", afegeix Font. De fet, aquest "exercici de maduresa política" garantiria que totes les voluntats i capacitats polítiques de tot el Berguedà remin en la mateixa direcció per tal d'obtenir resultats, sumar les sinergies amb les entitats representatives del territori i treballar de forma unitària per saltar qualitativament i quantitativa en les posicions complexes que, en molts camps, es troba la comarca del Berguedà, assevera l'agrupació.

Així mateix, el grup apunta que aquest govern ampli ha de permetre també afrontar els reptes claus que té el Berguedà i les institucions de la comarca, fent referència a serveis eficients en tots els municipis, cobertura juridica i tècnica als ajuntaments per millorar l’agilitat en les tramitacions administratives, millora de connectivitats entre municipis, consolidació d'un model de residus també sostenible econòmicament, una aposta clara per la política de dinamització econòmica i industrial, el suport al talent jove, un enfocament cap a un turisme regeneratiu o l'aposta per estudis postobligatoris, entre altres. Necessitats i projectes reals, decisions que depenen exclusivament de la mateixa organització i funcionament de l'ens comarcal, i deixant de banda propostes que no són competència de l'ens comarcal o que simplement pretenen imposar una determinada mirada ideològica cap a un territori que s'ha demostrat divers i plural.

En aquest sentit, l'agrupació també proposa ampliar les competències del Consell d’Alcaldies, entès com l'espai de debat i presa de decisions més equitatiu de tots. "Allà, cada municipi té un vot, i és la suma dels vots dels 31 municipis el què reforça els projectes que es tiren endavant", afirma Font. Per aquest motiu, es proposa dotar de contingut deliberatiu i executiu aquest òrgan que, en els últims anys, ha estat bàsicament informatiu. D'altra banda, des de Més x Gironella també emplacen els partits representats a l'ens comarcal a "prendre les decisions des de la comarca i en clau comarcal", deixant de banda aquelles situacions més o menys còmodes que hagin passat arreu dels ajuntaments del país, perquè "només defensant els interessos des de i pel Berguedà és com garantirem l'avanç global de la comarca".  

Finalment, l'agrupació d'electors es posa a disposició de la resta de forces polítiques comarcals per començar a identificar, traçar i consensuar la proposta comarcal pels quatre anys vinents, amb la premissa que aquesta sigui "àmplia i representativa del conjunt de la ciutadania del Berguedà".