Berga rep la Flama del Canigó i la reivindica com un símbol d'unió

El ball d''El Pegaire' ha estat la cirereta del pastís en una jornada que, any rere any, va guanyant participació i assistència d'arreu de la comarca

23 de juny del 2023
Actualitzat a les 20:34h
Un quinqué encès amb la Flama del Canigó
Un quinqué encès amb la Flama del Canigó | Lídia López
La Flama del Canigó ja s'estén per la comarca. Les revetlles de Sant Joan d'arreu del Berguedà van prenent forma i, molt aviat, començaran a encendre les fogueres amb els quinqués que els representants dels municipis s'han endut cap a casa. Tot plegat, en un acte organitzat per Òmnium Berguedà, que s'ha mostrat compromès a "mantenir la cohesió, la llengua i la cultura a la nostra comarca".

Així ho ha assegurat el president d'Òmnium Berguedà, Ignasi Montagut, que ha estat l'encarregat de conduir l'acte que ha servit per rebre la Flama i compartir-la amb els presents. Per la seva banda, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha donat la benvinguda a la ciutat i ha compartit que "veure tants pobles que s'adrecen a Berga per recollir la Flama és un orgull". Sànchez ha apuntat que "cada vegada assisteix més gent", tot reivindicant el simbolisme d'aquest foc únic incidint que "la Flama uneix els Països Catalans". "És una festa que ens agermana i hauria de servir reflexionar en un context d'ascens de l'espanyolisme i de retrocés de la llengua catalana", ha aclamat l'alcalde, que s'ha mostrat partidari que els partits de l'arc catalanista "ens hauríem d'unir i anar a les pròximes eleccions plegats per fer front a l'embat que ens ve".
 

Foto de família de l'arribada de la Flama del Canigó a Berga Foto: Lídia López


La lectura del manifest, que enguany ha estat redactat per Lluís Puig, ha estat a càrrec de dos usuaris de la Fundació la Llar. Prèviament, la seva presidenta, Cecília Camprubí, s'ha mostrat esperançada que des de l'entitat treballen dia a dia amb el desig que "s'estengui la flama de la inclusió, per tal de fer realitat una societat més tolerant i justa". Tot plegat, en un escenari on, malgrat els intents, no ha estat possible encendre el peveter pel vent.

Sigui com sigui, res ha impedit que els diferents representants dels municipis que s'han donat cita a la plaça del Forn s'hagin pogut endur la Flama. Com és el cas de Cristian Pérez, del Cquie de Puig-reig, que ha estat l'encarregat de traslladar el quinqué que encendrà les fogueres que se celebren al municipi.
 

Cristian Pérez, del Cquie de Puig-reig, encarregat de portar la Flama al seu municipi Foto: Lídia López


Un altre dels moments més sentits i especials de la tarda ha estat quan, amb la música de la Berguedana de Folklore Total, el públic i organització s'han animat a ballar El Pegaire. Una rotllana ha omplert la plaça i, després de les indicacions escaients, s'ha procedit a la dansa. En acabar, ha estat el torn dels gegants de la Colla Gegantera d'Avià de ballar, posant punt final a la vetllada dansant al ritme de Coti x Coti, de The Tyets.

Cal recordar que la Flama del Canigó ha arribat a Berga a través de quatre membres dels Amics de la Flama de Berga, que la passada mitjanit, van pujar el cim del Canigó després de la regeneració de la Flama, per tal que la capital i tota la comarca en pugui gaudir avui. Algun d'ells ha fet acte de presència a la rebuda de la plaça del Forn, després d'haver-la entregat tot just una hora abans. I, tot i reconèixer sentir-se cansat, s'ha mostrat satisfet i disposat a celebrar la revetlla.
 

Els quatre membres dels Amics de la Flama de Berga que han fet el Cim del Canigó aquest 2023 Foto: Amics de la Flama de Berga


Amb tot, l'acte ha tancat amb el repartiment de coca i xocolata als presents, i també, l'entrega de la Flama a tot el públic interessat mitjançant uns fanalets que ha disposat Òmnium Berguedà.