El Consell Comarcal del Berguedà vol apujar la taxa de recollida domèstica d'escombraries un 6% per al 2021. La taxa de recollida domèstica, situada a 113,90 euros, no havia variat des de 2016. Segons ha informat el Consell en un comunicat, la proposta que s'ha portat a la junta de portaveus és que la taxa se situï a 121 euros, el que significa un increment de 0,02 euros diaris. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat a NacióBerguedà que "des del 2016 no s'ha equiparat el rebut a la variació de l'IPC, el percentatge de pujada de la taxa es correspon a aquest increment que no havíem aplicat". La proposta es debatrà al ple de dimecres, 28 d'octubre, on l'equip de govern comarcal té majoria absoluta amb 10 dels 18 consellers.
El sistema de recollida porta a porta és deficitari. Però segons un estudi de costos de l’empresa Spora, en cas de no haver aplicat el sistema porta a porta, el balanç econòmic "seria similar o molt pitjor en un escenari futur". La taxa pujarà per a tothom el 2021 per poder assumir l'augment de l'IPC que sí que s'ha anat reflectint en la facturació del servei. Malgrat això, el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha afirmat a aquest diari que s'està estudiant de cara l'any que ve "una prova pilot de pagament per generació" per bonificar o penalitzar els usuaris que millor o pitjor reciclin. "Hi ha un greuge que es crea, que treballarem per resoldre", s'ha compromès Linares.
Altres mesures que es plantegen per compensar aquelles persones que reciclen bé és la gratuïtat de les bosses del porta a porta per als usuaris que reciclin millor o millores en els pobles amb millor percentatge de reciclatge.
Actualment, el cànon de l'abocador és de 47,1 euros/tona però anirà creixent fins a situar-se als 71,60 euros/tona el 2024 per arribar als objectius de la Unió Europea. Per arribar als objectius europeus és important reduir tones de residus, per tant des del Consell s'assegura que la recollida porta a porta fa que la comarca s'estalviï molts diners en el cànon de l'abocador, per bé que d'entrada sigui més costós.
Linares ha fent èmfasi en el benefici mediambiental del porta a porta per contra del sistema tradicional. "Hem arribat a treure moltes tones de residus, que hem aconseguit que no vagin a l'abocador", ha dit Linares.
El Berguedà s'ha convertit el 2019 en la comarca que més recicla de Catalunya amb el 68,82% de recollida selectiva, després d'estar durant anys a la cua de reciclatge de Catalunya. El conseller de Medi Ambient ha argumentat que "haurem de premiar a tota aquesta gent que ho ha fet possible, però ara és necessari augmentar la taxa".
Linares ha recalcat que "mirarem si l'augment de la recaptació en padrons i el futur concurs dels contractes de recollida de tota la comarca, que s'haurien de treure els proper mesos, permeten equilibrar el balanç econòmic".
El Consell Comarcal del Berguedà disposa de diners destinats a tancament de l'abocador. Aquest romanent de tresoreria no serà necessari aplicar-lo totalment, perquè el Consell ja ha fet la petició a l’Agència de Residus de Catalunya perquè financï totalment el tancament de l’abocador comarcal quan aquest arribi al final de la seva capacitat, de la mateixa manera que l’Agència de Residus ha fet sempre en altres territoris. Així doncs, el Consell confia que aquest és un romanent que pot servir per afrontar el dèficit del servei.
En el ple de la setmana que ve també s'exposarà la voluntat d'aprovar una subvenció adreçada a bonificar la taxa de recollida comercial pels dies en què tots els autònoms o empreses, amb seu i activitat al Berguedà, s’hagin vist obligatòriament afectats per l’estat d’alarma o bé per les darreres mesures que afecten a restaurants i bars.