El Consell Comarcal i l'Agència de Desenvolupament exposen el Pla de Sostenibilitat Turística als privats

Els ajuntaments ja estan treballant els projectes executius per fer realitat les 16 iniciatives beneficiàries, que es repartiran un total de 2,5 milions d'euros

10 d'octubre de 2023, 18:52
Actualitzat: 18:52h
Un moment de la reunió del Consell i l'Agència amb els representants del sector del turisme
Un moment de la reunió del Consell i l'Agència amb els representants del sector del turisme | Consell Comarcal del Berguedà

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, i el conseller comarcal de Projectes Comarcals i Europeus, Moisès Masanas, han presentat als agents privats del sector turístic el projecte Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món. Es tracta del Pla de Sostenibilitat Turística concedit el 2021 a l'ens comarcal i que repartirà, entre 16 iniciatives beneficiàries, un total de 2,5 milions d'euros.

  

La presentació ha tingut lloc aquest dimarts a les instal·lacions de Berga Resort i ha aplegat més de mig centenar de representants del sector turístic berguedà. "El sector demanava informació concreta del projecte", ha assegurat Lluís Vall, que ha posat en relleu que "és l'import més important que arriba al sector turístic del Berguedà els últims 10 anys". D'aquesta manera, els tres representants han compartit amb els presents detalls com el motiu d'escollir el riu Llobregat com eix vertebrador, com es distribuirà la partida i quin serà el paper del sector privat. També han incidit en la rellevància que es vol donar a la pràctica del ciclisme.

Per aquest motiu, des del Consell i l'Agència han fet una crida a les empreses i entitats del sector, pel fet que "el projecte aporta la infraestructura, però no la dinamització, així que hem de poder parlar amb ells per generar unes activitats col·laterals". Així, s'han engegat diferents taules de treball amb els privats per desenvolupar aquest objectiu, que també inclouen un grup d'acció per la promoció i un altre per l'estudi de la mobilitat sostenible.


Treballant els projectes executius

Per la seva banda, els ajuntaments que compten amb una de les 16 iniciatives beneficiàries ja estan treballant per desenvolupar els projectes executius que les facin realitat. "El que vam fer va ser parlar amb els ajuntaments que tenien projectes turístics iniciats i alguns estudis bàsics per redactar la sol·licitud de subvenció. Un cop se'ns ha atorgat, el que han de fer els consistoris és fer-se càrrec de la redacció del projecte executiu que els permetrà obtenir la inversió", ha explicat el president de l'ADB.

En aquest sentit, Vall ha puntualitzat que el ritme de cada ajuntament és diferent, si bé des del Consell i l'Agència han optat per donar més empenta inicialment als projectes de més magnitud, com és el cas de l'edifici de serveis per activitats a l'embassament de la Baells, a Cercs, i el local per acollir esportistes, a Guardiola de Berguedà. En concret, aquestes infraestructures rebran 730.000 i 650.000 euros, respectivament. "Aquests projectes més grans els prioritzem ara al principi perquè sabem que tindran una tramitació molt més llarga", incideix el president de l'Agència, que també puntualitza que "el límit per tancar el projecte és el 2025". Amb tot, s'espera que s'hagin licitat el 75% de les inversions a final d'aquest 2023 i, un any després (a finals del 2024), ja s'hagin executat actuacions per valor d'1.875.000 euros.

El Pla de Sostenibilitat Turística del Berguedà s'estructura en quatre eixos: la transició verda i sostenible, la millora de l'eficiència energètica, la transició digital, i la competitivitat. A més de les dues iniciatives ja esmentades, també inclou projectes com la creació de l'experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural al Museu del Ciment del Clot del Moro a Castellar de n'Hug, accions per potenciar la comarca com a destinació bike friendlyo el condicionament de la ruta del Carrilet a Gironella, entre d'altres. Pel que fa a la darrera, Vall ha precisat que es tracta d'una inversió que serà cofinançada mitjançant diferents subvencions, a més de la inclosa al Pla, com una primera partida ja implementada provinent dels pressupostos de l'Estat, a més dels fons propis del consistori.