Els Castellers de Berga s'apropen als alumnes de quart d'ESO i als usuaris de La Llar amb uns tallers inclusius

El resultat es posarà en escena el pròxim 11 de novembre, en la Diada Xavi Batriu

10 d'octubre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 20:07h
Els representants dels Castellers de Berga, l'INS Guillem de Berguedà i la Fundació la Llar
Els representants dels Castellers de Berga, l'INS Guillem de Berguedà i la Fundació la Llar | Lídia López

Els Castellers de Berga organitzen un seguit de tallers per atansar la seva cultura als estudiants de quart d'ESO de l'Institut Guillem de Berguedà i als usuaris de la Fundació la Llar. Ambdós col·lectius han començat a treballar aquesta iniciativa, que culminarà amb la unió de totes les branques i grups del projecte en una actuació conjunta per la Diada Xavi Batriu, el pròxim 11 de novembre, la qual posarà punt final a la temporada actual de la colla berguedana.

"Volem apropar el món dels castells a dues realitats que habitualment no en formen part, que són els adolescents i alumnes d'institut en general i els usuaris de La Llar", ha detallat el president dels Castellers de Berga, Bernat Girabal, que ha emfatitzat que "els castells tenen lloc per a tothom". Així, la colla recupera una iniciativa nascuda l'any 2020, aleshores només amb la Fundació La Llar, però que es va veure "truncada" al cap de pocs dies per l'esclat de la pandèmia del coronavirus: "Hem cregut oportú recuperar-ho enguany, coincidint amb el 50è aniversari de la Fundació", ressalta el president.

El mètode establert en el projecte, tal com ha explicat el cocap de colla Marc Rovira, contempla que els participants treballin en petits grups, per separat, facilitant l'atenció i acompanyament més individualitzat. Així, els dies previs a la Diada, es faran assajos en conjunt que clouran amb la "mostra d'una estructura conjunta l'11 de novembre".

En el cas de l'Institut, els alumnes participen en el taller en el marc de les classes d'Educació Física. Segons una de les professores de l'àrea, Sílvia Altarriba, el centre està molt content amb la proposta i el seu desenvolupament, ja que han pogut observar que "els joves estan adquirint les habilitats molt de pressa i estan molt motivats". La docent ha posat en relleu els "valors que aporten els castells", com per exemple, "el sentiment de pertinença, perquè tothom és important". 

En una línia similar, els usuaris de La Llar que ja tenen vinculació amb la colla castellera insten a la direcció del centre a apropar la proposta a la resta de membres, per tal que el projecte tingui molta participació. "Tenim moltes ganes de fer castells, així que ens agradaria que s'hi apunti més gent de La Llar", destaca la Clara, una de les joves que ja vesteix la faixa i el mocador.

La iniciativa compta amb la participació de prop d'un centenar de persones, entre els membres de la colla, la Fundació la Llar i el conjunt de l'INS Guillem de Berguedà. Per aquest motiu, Girabal preveu que la Diada Xavi Batriu, quan es coronarà el projecte, "serà un dia especial".