Els Mossos d'Esquadra s'acosten a les persones amb TEA en una jornada de familiarització a Berga

L'Associació d'Autisme del Berguedà celebra la iniciativa i la voluntat del cos de "trencar barreres" amb els nens i nenes amb autisme de la comarca

16 de juny de 2023, 18:30
Actualitzat: 18 de juny, 11:18h
La jornada de convivència entre els Mossos d'Esquadra i l'Associació d'Autisme del Berguedà
La jornada de convivència entre els Mossos d'Esquadra i l'Associació d'Autisme del Berguedà | Mossos d'Esquadra
Trencar la barrera entre els nens i nenes amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) i els cossos de seguretat uniformats com els Mossos d'Esquadra. Aquest és l'objectiu de la primera jornada de convivència entre la comissaria de la policia catalana de la capital berguedana i l'Associació d'Autisme del Berguedà, impulsada per l'Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra de Berga.

En concret, l'acte ha consistit en una trobada al Camp Municipal de Futbol, on el cos d'ordre ha interactuat amb els presents, els ha fet partícips de propostes com un vol de drons dels Mossos, i ha permès als nens i nenes pujar a cotxes patrulla i a una moto de trànsit. A més, també hi hagut uns convidats d'honor: la patrulla canina del cos.

"La presència de persones uniformades no els és quotidiana i els suposa una font d'estrès", ha apuntat el membre del grup de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra de Berga, Francesc Vidal, que exposa que "si podem eliminar aquest obstacle, haurà tingut sentit aquest contacte". I és que, segons Vidal, els agents tenen l'encomana, des dels serveis centrals, d'establir relació amb les diferents associacions de suport a persones amb TEA. Es tracta d'una línia d'acció amb l'objectiu de millorar la relació entre el cos i el col·lectiu, començant pel desenvolupament d'una guia d'assistència per a una bona actuació dels Mossos amb persones amb TEA. 

"Nosaltres no teníem la intenció de contactar-hi i prou: hem volgut fer un pas més impulsant aquesta jornada de coneixement i familiarització", remarca l'agent, que sentencia que "no volem ser un problema, sinó una ajuda". Per aquest motiu, la iniciativa "neix amb la intenció de quedar-se".

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Autisme del Berguedà, Olivia Díaz, celebra la proposta assenyalant la "sensibilització" dels Mossos d'Esquadra, i en destaca l'ocasió per fer un pas més en la familiarització dels joves amb TEA amb els cossos de seguretat. "Ens fa moltíssima il·lusió, s'han implicat molt", referma Díaz.
 

Fer-se lloc a la comarca

De fet, la jornada també ha esdevingut una oportunitat per a l'entitat de donar-se a conèixer i iniciar un seguit de contactes i activitats amb la societat berguedana. I és que, malgrat que fa un any que la presidenta va engegar els tràmits per fer realitat l'associació, fa tot just cinc mesos que s'ha constituït formalment i està formada per una quarantena de famílies.

És a dir, Díaz i la resta de membres de la junta s'han proposat créixer per tal de, en primer lloc, rebre suport de les administracions públiques i altres entitats socials amb més trajectòria per tal de consolidar-se i, a continuació, poder començar a prestar serveis a la resta de famílies berguedanes que necessitin ajuda. "Volem tenir múscul econòmic per tal de finançar part dels tractaments a les persones que ho necessitin", expressa la presidenta i fundadora, que també es mostra disposada a col·laborar oferint assessorament amb aspectes com l'obtenció d'ajudes públiques, els recursos a l'abast i tràmits de discapacitat, entre altres. 

En aquest sentit, Díaz emfatitza que "a la gent li costa fer el pas de venir a l'Associació", i apunta que molts pares i mares opten per portar la situació en privat. Tot i això, conscient de les dificultats, ja que és mare d'un fill de 5 anys amb TEA, posa en valor la tasca de la comunitat. A més, l'Associació també vol esdevenir actor principal en la demanda d'un reforç de l'atenció sanitària pública a la comarca, ja que lamenta que hi ha molt pocs psiquiatres i psicòlegs al servei. 

Així mateix, des de l'Associació d'Autisme del Berguedà també volen fer pedagogia a partir del curs vinent, anant directament a les escoles i instituts per parlar del TEA i sensibilitzar els joves. "Sovint, trobem persones que fan servir el concepte de ser autista com un insult, i volem explicar que un autista no és ni menys ni més que tu, simplement veuen el món d'una manera diferent", detalla.
 
Arxivat a