La campanya contra la censura de Ginkgo omple la plaça Sant Pere

L'associació continua recaptant fons per donar a l'Idibel, per exemple, venent unes galetes solidàries en forma de llaç

19 d'octubre de 2023, 12:40
Actualitzat: 23 d'octubre, 9:47h
L'exposició contra la censura del Càncer de Mama de Ginkgo
L'exposició contra la censura del Càncer de Mama de Ginkgo | Lídia López
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, Ginkgo Apac Berguedà ha omplert la plaça Sant Pere de Berga amb una trentena de cavallets que llueixen la seva campanya en contra de la censura que pateix la difusió d'aquesta malaltia a les xarxes socials. Es tracta d'una acció més per visibilitzar la realitat de les dones que han passat o que tenen aquest càncer, els seus familiars i el personal sanitari que les tracta, donant veu al llarg del mes a testimonis directes. A la vegada, l'associació continua treballant per recaptar fons per a la investigació del càncer.

"La campanya està funcionant molt bé i fins i tot ha arribat a gent de fora de la comarca, perquè hem vist diverses persones d'arreu que s'estan sumant a la iniciativa i s'està fent fotos similars a les nostres", ha compartit la presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, en declaracions a Nació Berguedà, que també ha celebrat que el missatge ha interessat a tota mena de persones. "El dia de la Cursa de la Dona, va venir una professora a demanar-nos permís per gravar l'exposició de la campanya i treballar-ho a classe", assenyala, a la vegada que celebra que la metàfora de la construcció de les imatges, fetes per la berguedana Alba Martínez, s'ha entès a la perfecció: "Dies enrere, van passar una mare amb el seu fill d'uns 7 anys i li va dir mira mama, unes delinqüents, així que el missatge ha arribat perquè així ens sentíem nosaltres quan ens eliminaven les publicacions parlant de mastectomies". 

Per aquest motiu, aquest dijous, des de ben d'hora, un grup de membres de Ginkgo s'han desplaçat a la plaça Sant Pere per col·locar els 33 cavallets amb les fotografies de les dones participants en la campanya en contra de la censura a les xarxes socials, que catalogaven els seus posts sobre el càncer de mama de contingut sexual i els eliminaven. "La plaça Sant Pere és el centre neuràlgic de Berga, així que volem que la gent que no va poder venir el dia de la Cursa de la Dona tingui l'oportunitat avui de veure la mostra, perquè volem que es continuï veient i se'n parli". L'execució de l'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Galeria Verdaguer 7, l'Angelina Vilella i l'Ajuntament de Berga, que han cedit els cavallets que conformen l'exposició.

Però el grup no s'atura i, un cop han tingut col·locades les fotografies, s'han desplaçat al seu local del carrer Major per continuar treballant. Allà, han posat a la venda unes galetes solidàries en forma de llaç, que ha elaborat i donat el Forn Espurna de Berga. "Ja fa dos anys, el Forn l'Espurna ens va dir que volia col·laborar amb alguna cosa més que donant els pans pel dia de la Cursa, i vam començar a fer aquestes galetes que han funcionat molt bé any rere any", explica Fernández. Les galetes es venen per tres euros la unitat i el recapte se sumarà a l'assolit en el marc de la Cursa de la Dona per a la seva donació a l'Idibel (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge). Paral·lelament, des de Ginkgo també expliquen que han venut prop d'un centenar de samarretes amb la inscripció del lema de la campanya: #noéscontingutsexualéscancer.
 


5.497 casos nous a Catalunya el 2022

Segons les dades publicades pel Departament de Salut, l'any 2022 es van diagnosticar 5.497 casos de càncer de mama a Catalunya, que corresponen al 30% del total de tumors diagnosticats en dones aquell any. Així, la seva taxa bruta d'incidència a Catalunya és de 138 casos per cada 100.000 dones

Pel que fa a la mortalitat, s'ha estimat que a Catalunya van morir 1.091 dones pel càncer de mama durant el 2022, xifra que suposa el 18% del total de morts per càncer en dones a Catalunya. Per tant, la taxa bruta de mortalitat del càncer de mama a Catalunya és de 27 casos per cada 100.000 dones. I pel que fa a la supervivència de les pacients de càncer de mama cinc anys després del diagnòstic, és del 89%.



En aquest sentit, i tenint en compte que la detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i quan la possibilitat de curació és més alta, el Departament de Salut convida les dones d'entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. Dins el marc d'aquest programa de cribratge, anualment s'ofereixen unes 430.000 mamografies a dones i, d'aquestes, hi participen un 65%. Els darrers anys, aquest programa ha detectat una mitjana de 1.300 casos de càncer de mama cada any.
 
Arxivat a