La Flama del Canigó arribarà a Berga sense recórrer els seus carrers i recordarà els afectats per la Covid-19

El foc de Sant Joan arribarà a les 5 de la tarda a l'Ajuntament de Berga on hi haurà un peveter, i a les 9 del vespre es publicarà un vídeo amb un manifest que enguany llegirà Maria Cosp

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
19 de juny de 2020
Actualitzat: 20 de juny de 2023, 12:55h
La Flama del Canigó (arxiu).
La Flama del Canigó (arxiu). | Adrià Costa
La Flama del Canigó, símbol de la identitat catalana i amb el foc de la nit més curta de l'any com a protagonista, descansa, durant tot l'any, al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. Cada 22 de juny s'agafa i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de la mitjanit, es distribueix entre les persones presents i inicia així el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions, entre les quals s'hi troba la de Berga. 

Enguany, però, i a causa de l'extraordinària situació que viu el país, Òmnium Berguedà no durà a terme la tradicional rebuda de la Flama a la plaça Gernika, ni tampoc el recorregut per diferents carrers de la ciutat de la mà de membres d'entitats i clubs esportius. El foc procedent del Canigó arribarà a les 5 de la tarda a l'Ajuntament de Berga on hi haurà un peveter i aquí acabarà el seu pas per terra berguedana. Un cop encès el peveter, representants de les diferents poblacions de la comarca acostumen a endur-se el foc per encendre les fogueres dels seus respectius municipis en la nit més curta de l'any, però això enguany no serà així. 

El foc que prové del cim del Canigó reposarà a l'Ajuntament de Berga. En paral·lel, a les 9 del vespre, Òmnium Berguedà publicarà un vídeo a les xarxes socials, on sortiran persones de diferents pobles de la comarca encenent el seu peveter a distància. Ho ha explicat a NacióBerguedà aquesta tarda la presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler. 

El vídeo, que realitzarà Jordi Espunya, acabarà amb una imatge de la simbòlica flama arribant a l'Hospital Sant Bernabé de Berga en un homenatge al personal sanitari.

Igual que en els anys anteriors, es llegirà un manifest, que en aquesta ocasió glossarà al vídeo la farmacèutica berguedana Maria Cosp. Normalment qui llegeix el manifest és el representant d'una entitat que celebra els 25 anys, però aquesta vegada s'ha volgut que ho fessin arreu les persones que han viscut la pandèmia en primera línia. 

Finalment, Òmnium Berguedà convida la ciutadania a posar una espelma encesa als balcons de totes les cases "per retre homenatge a les víctimes i a la societat civil mobilitzada per la Covid-19" i, alhora, "perquè esdevingui un record pels presos polítics i exiliats". 

L'arribada de la Flama del Canigó a Berga es veurà afectada per la Covid-19 només un any després de protagonitzar una jornada històrica per la coincidència amb la Patum 2019. L'any passat la flama va encendre maces, guites i plens de la Patum, després que els representants d'entitats berguedanes portessin el foc de Sant Joan fins al centre de la plaça de Sant Pere.