L'Ajuntament de Berga està explorant un nou model de gestió per la Residència Sant Bernabé

La regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, demana tres mesos als treballadors per acabar de desencallar l'organització del centre i així poder millorar la seva situació

06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 20:05h
La Residència Sant Bernabé de Berga
La Residència Sant Bernabé de Berga | Lídia López

L'Ajuntament de Berga està estudiant les possibilitats per acabar de definir un nou model de gestió per la Residència Sant Bernabé. El centre, que des que es va despenjar de l'Hospital de Berga ha estat dirigit directament des del consistori, havia de ser administrat des de l'empresa pública BRG Serveis. Però aquest supòsit s'ha acabat descartant, un cop s'ha comprovat la manca d'agilitat que suposa aquesta via.

"Estem intentant enfocar la residència d'una manera diferent. Estem en un impàs i no hem acabat de trobar l'encaix de cap on havia d'anar la residència", ha reconegut la regidora de Drets Socials, Andrea Corominas, que ha compartit que l'equip de govern està "explorant altres vies per veure com podem millorar el seu funcionament". En la mateixa línia, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també ha fet referència al treball intern per trobar "el millor model" pel centre, això sí, sense privatitzar-la: "L'única via que treballem és que sigui 100% pública".

D'aquesta manera, des de l'Ajuntament han detallat que, malgrat que la premissa fos que BRG Serveis s'acabés fent càrrec de la gestió de la residència i es fessin els primers passos en aquest camí, finalment, s'ha prescindit d'aquesta idea. I és que han pogut comprovar que el resultat no és satisfactori. "BRG Serveis no ens ha donat la resposta que volíem. Necessitem una resposta àgil, i això no ha passat. Per això hem d'explorar altres vies", ha precisat la regidora, afegint que "no pot ser és que per una acció tan simple com comprar bolquers s'hagin d'omplir mil papers i esperar dos mesos".


Suport a les treballadores

En el marc d'aquest estudi, una part de les treballadores de la residència han sortit al carrer per denunciar la sobrecàrrega de treball que pateixen i els sous baixos que perceben. "És un conflicte col·lectiu. El conveni Gercat, que és el que s'aplica a totes les residències de Catalunya, té uns preus molt justos. Aleshores, evidentment que tenen raó a queixar-se i intentar solucionar una situació de sous molt baixos", ha declarat Corominas al respecte, que també reconeix que "s'hi suma que, els darrers anys, no s'ha invertit en hospitals i residències i les instal·lacions s'han anat envellint".

És per això que la regidora ha apuntat que "tenen tot el dret a sortir al carrer i, de fet, ho entenc i els hi dono suport". "Tant de bo tinguéssim més recursos per millorar-los els salaris, tot i que ja es van acordar un seguit de plusos que els fa estar per sobre del conveni", ha remarcat Corominas, que assegura que "ens han demanat que en siguem conscients, i de conscients ho som". Així, la regidora ha demanat temps a les treballadores per poder desencallar la qüestió de la gestió per, a continuació, poder incidir en les millores laborals.

 

"Els he demanat que em donin tres mesos per informar-los cap on tirarà la residència", ha compartit, lamentant que "l'administració és com un transatlàntic: es belluga molt lentament" i reiterant que "no puc dir-los d'avui per a demà què canviarà i cap on anirem". En tot cas, ha avançat que, al llarg de l'octubre, se celebraran "un seguit de reunions clau per decidir cap on anem" i, per això, s'ha compromès amb les treballadores a donar-los una resposta sobre el futur del centre abans que acabi l'any.

Tot plegat, la regidora de Drets Socials ha avançat que "tinc uns plans i unes idees molt clares, però no sé com procediran", exposant que la seva voluntat és fer realitat una residència Sant Bernabé que s'adapti completament a la nova realitat del sector. "El model assistencial de les residències ha canviat molt i ara l'atenció posa al centre als avis. És tota una nova filosofia i forma part de cap on anem amb la residència", ha assegurat Corominas, que ha reflexionat que, com a societat, "no sabem tractar el final de vida i hem de començar a pensar com ho fem". "Hem d'acceptar el final de vida per tal d'arribar a la mort amb dignitat. És una via extensa per explorar", ha conclòs.

 

Arxivat a