Barcelona maximitza la lluita contra el canvi climàtic

El consistori aprova el Pla Clima, el full de ruta amb sis programes dotats de més de 1.800 milions d'euros que marcarà el camí fins al 2030

Un ciclista utilitza el carril bici de l'avinguda Meridiana.
Un ciclista utilitza el carril bici de l'avinguda Meridiana. | Ajuntament de Barcelona
Redacció
14 de desembre de 2024, 08:10
Actualitzat: 16 de desembre, 7:18h

El canvi climàtic és una realitat a tot el món, i també a Barcelona. La ciutat veu com s'erosiona la costa a cada temporal, pateix l'episodi de sequera que afecta tot Catalunya des de fa molts mesos i viu episodis de calor més freqüentment que anys enrere. Davant aquesta realitat, que suposa un desafiament per als habitants, els municipis tenen un paper clau a l'hora d'afrontar el canvi climàtic i de trobar solucionsefectives per aconseguir espais inclusius, segurs, sostenibles i resilients.

Barcelona ha demostrat al llarg dels últims anys el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic amb la implantació de polítiques com el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible, la Declaració d'emergència climàtica o l'adaptació de l'Agenda 2030. El canvi climàtic està al centre de l'agenda política de Barcelona i dels serveis municipals.

Amb l’aprovació del Pla Clima, Barcelona tradueix el seu compromís de lluita contra el canvi climàtic en un full de ruta sòlid per adaptar eficaçment la ciutat als riscos i impactes de l’escalfament i per avançar cap a la neutralitat climàtica, alhora que accelera la transició energètica. Per fer-ho, es basa en una planificació rigorosa i aterrada que compta amb accions concretes que marcaran el full de ruta de la ciutat d’aquí al 2030. El consistori destinarà més de 1.800 milions d'euros per fer possible el projecte.

Les claus del Pla Clima

Una de les claus principals del Pla Clima és la lluita global i urgent per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'única manera d'aturar l'escalfament i estabilitzar el clima. La prioritat és descarbonitzar quatre sectors importants de la ciutat, responsables de bona part de les emissions: els edificis, la mobilitat, la generació d'electricitat i la gestió dels residus. L'objectiu és transformar-los per aconseguir la neutralitat climàtica.

Barcelona aprofitarà les tecnologies disponibles per fer una transició cap a una economia baixa en carboni i, a més, estalviar més d'un milió de tones de CO2 en els pròxims cinc anys. La transformació, alhora, permetrà reduir la factura energètica i diversificar els sectors productius de la ciutat.

D'altra banda, el Pla Clima aborda la resposta a l'emergència climàtica de forma conjunta i integrada invertint en mitigació i adaptació. Un exemple és l'ampliació dels espais verds de la ciutat, de manera que es puguin reduir les temperatures extremes de l'estiu amb l'objectiu de protegir la salut (adaptació) i reduir la necessitat de consumir energia (mitigació).

Pla Clima aj bcn
Les bones pràctiques sostenibles tenen premi

Els Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible, promoguts per l'Ajuntament de Barcelona, tenen com a objectiu reconèixer i difondre projectes, iniciatives i accions extraordinàries que contribueixen a fer de Barcelona una ciutat més sostenible, seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 i el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034.

Enguany, la convocatòria integra el reconeixement de les accions per la sostenibilitat per aconseguir més eficiència, més impacte comunicatiu i més participació. A més de premiar les iniciatives més destacades, els Premis Agenda 2030 Barcelona + Sostenible volen fomentar un espai de trobada i posicionar Barcelona com a referent internacional en l’aplicació de l’Agenda 2030, projectant iniciatives inspiradores per a altres ciutats del món.

Inscripcions obertes fins al 19 de desembre al portal de l'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Barcelona.