Les persones amb malalties avançades requereixen unes necessitats molt específiques. És per això que el 2008 la Fundació "la Caixa" va impulsar el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb malalties avançades, mitjançant l'atenció als aspectes emocionals, socials i espirituals.
Ara bé, no només és important cuidar aquestes persones. També els que cuiden, una tasca sovint poc reconeguda socialment i que assumeixen principalment dones. Són persones que assumeixen una important càrrega física i emocional. És en aquest context que va néixer l'Escola de Cuidadors, una iniciativa per facilitar la tasca a qui assumeix l'acompanyament de les persones en situació de final de vida.
"Permet sentir acompanyats i donar visibilitat a la seva tasca", explica Noemí Morales, psicòloga experta en cures pal·liatives de l'Hospital de Sant Pau i docent de l'Escola de Cuidadors.
Què ofereix l'Escola de Cuidadors
L'Escola de Cuidadors de la Fundació "la Caixa" posa a disposició dels cuidadors no professionals i voluntaris coneixements, tècniques i habilitats per acompanyar amb qualitat les persones que estan en situació de malaltia avançada o final de vida.
Es tracta d'un espai de transmissió dels valors essencials de cuidar-se que aporta les eines necessàries per facilitar la tasca dels cuidadors. L'objectiu final és ampliar les seves competències i, en conseqüència, poder millorar la qualitat de vida de les persones cuidades.
L'Escola de Cuidadors ofereix un cicle monogràfic de tallers en format presencial o virtual, que s'adrecen a un mínim de 10 persones i a un màxim de 15, i guiats per persones expertes en els diversos àmbits de l'escola (psicologia, infermeria, fisioteràpia i treball social). Totes les activitats són gratuïtes.
El contingut formatiu de l'escola s'estructura entorn de tres àrees:
- Saber: contingut tècnic. Orientat a adquirir coneixements.
- Ser: principis i valors. Enfocat a reconèixer l'afecte i la motivació (emocions).
- Fer: eines i habilitats. Orientat a facilitar recursos i empoderar els cuidadors.
Els tallers de l'Escola de Cuidadors
L'Escola de Cuidadors ofereix cicles específics de tallers per a cuidadors informals i voluntaris. Un mateix taller pot estar disponible per a tots dos perfils, però sempre amb un enfocament que s'hi adapti.
Aquesta és l'oferta de tallers per a persones cuidadors:
- Autocura: cuidar-se per cuidar, ioga, inspirar-se per cuidar.
- Gestió emocional: acompanyament emocional i bon tracte, parlem del dol, persona i demència.
- Cures físiques: confort físic, dietètica i nutrició.
- Àrea social: recursos comunitaris.
També hi ha tallers específics per al voluntariat:
- Voluntariat en malalties avançades i cures pal·liatives.
- Cuidar-se per cuidar.
- Acompanyament emocional i bon tracte.
- Parlem sobre el dol.
- Persona i demència.
- Confort físic.
El projecte de la Fundació "la Caixa" té com a objectiu millorar la qualitat de vida tant dels cuidadors com de les persones cuidades. Les dades també demostren la importància del projecte:
- Des del 2018 s'han organitzat un total de 1.800 tallers.
- Ja s'han pogut formar un total de 6.500 persones cuidadores.
- Tenen de mitjana 53 anys: el 87% són dones i el 62% cuiden els seus progenitors.
- El 86% dels participants asseguren sentir-se més capaces d'atendre físicament i emocionalment a les persones cuidades.
- Quasi un 100% dels participants recomanarien participar en l'Escola dels Participants.
"Cal valorar molt l'equip de l'Escola de Cuidadors. Es genera un vincle molt important entre docents i cuidadors", assegura Noemí Morales. "Estan acompanyats en tot moment", conclou.