Especial

Fundació la Caixa, ser-hi per crear oportunitats

L'entitat es caracteritza per un fort compromís social i una vocació de treball de cara als col·lectius més vulnerables per transformar la societat i acompanya en totes les etapes del cicle vital

Redacció
21 de desembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 9:04h

La pobresa multidimensional -és a dir, la mesura de la pobresa que reflecteix les múltiples carències que pateixen les persones pobres alhora en diferents àrees- a l'Estat es manté al voltant del 15 % des de l'any 2016. De fet, l'última enquesta de condicions de vida de l'INE assegura que el percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social a Espanya se situa en un 26,5%.

A més, la crisi econòmica, la feina, l'accés a l'educació i les desigualtats són quatre de les granspreocupacions dels espanyols, segons l'últim baròmetre del CIS, publicat aquest novembre. Tenint en compte aquestes dades, el paper de la Fundació La Caixa és més que necessari. Des dels seus orígens, l'entitat s'ha caracteritzat per un fort compromís social i una vocació de treball de cara als col·lectius més vulnerables per transformar la societat. 

És per això que la Fundació la Caixa acompanya en totes les etapes del cicle vital: des de la infància fins a la vellesa. Els seus programes abasteixen des de la criança i el reforç escolar, amb el programa CaixaProinfància com a referent, fins a la formació i cerca de feina, amb el programa Incorpora. També proposa activitats per omplir de significat l'etapa de la vellesa, amb Persones grans, i ofereix suport psicosocial i espiritual al final de la vida, tant a pacients com als seus familiars, amb Malalts avançats. 

Com actua la Fundació la Caixa per crear oportunitatsAnticipant-se als llocs on no arriba tota l'ajuda per cobrir necessitats existents per crear-hi només línies d'intervenció. Amb molta capil·laritat, és a dir, tenint presència a tot el territori i connectant els actors socials clau en cada comunitat. Amb l'eficiència que els aporta un model sostenible avaluat any rere any i que mostra resultats al llarg del temps. I gràcies a la complementarietat, és a dir, a la col·laboració de les entitats socials, l'administració, els serveis públics i molts altres. Aquesta és, realment, la clau de l'acció social

Un any de la Fundació la Caixa, en dades
  • 65.700 nens, nenes i adolescents, amb les seves famílies, acompanyats per trencar el cercle de la pobresa amb suport socioeducatiu.
  • 46.600 oportunitats laborals ofertes a persones en risc d'exclusió social.
  • 477.500 persones acompanyades perquè gaudeixin d'una vida plena a la vellesa.
  • 40.200 accions de suport psicosocial i espiritual a persones que es troben al final de la vida i als seus familiars.

Crear oportunitats

La soledat és un dels principals problemes en l'última etapa de la vida. Cada cop hi ha més gent gran que viu sola, lluny dels familiars, i ja hi ha anàlisis científiques que demostren que aquesta situació de solitud pot reduir l'esperança de vida. De fet, un estudi de la revista Nature Human Behaviour del 2023 demostra que, de mitjana, la soledat augmenta el risc de morir per qualsevol causa en un 14%

És per això que la Fundació la Caixa, mitjançant el programa de persones grans, vol seguir acompanyant els més grans al llarg del seu procés d'envelliment. Així, els ajuda a maximitzar les possibilitats de desenvolupament personal i els facilita la construcció de relacions de suport que els brindin oportunitats. 

A l'altra cara de la moneda hi ha la població jove, els adolescents i adults joves que acaben l'etapa de formació han de buscar sortides laborals. L'abandonament escolar està actualment al 14% a Catalunya, molt per sobre del 9,6% de la Unió Europea, i això comporta que molts joves es trobin en situació de vulnerabilitat.

La Fundació la Caixa, mitjançant el programa Incorpora, ajuda aquestes persones en risc d'exclusió social a accedir a una feina. Es tracta d'un programa dirigit especialment a joves amb fracàs escolar, parats de llarga duració o dones en risc, que es desenvolupa amb entitats socials adherides a la fundació i permet potenciar la professionalització d'aquestes persones i dotar-les de més capacitat per inserir-se laboralment.

Els nens i adolescents en risc d'exclusió social han de tenir les mateixes oportunitats que la resta per construir el seu futur. I aquest és l'objectiu del programa CaixaProinfància, treballar per oferir una vida millor als menors que viuen en entorns desfavorits, mitjançant un model d'acció social i educativa que impulsa la seva integració social, així com la de les seves famílies.

Les malalties terminals i avançades requereixen una atenció sanitària especial i una intervenció psicosocial específica, tant per als malalts com per als familiars. A través del programa Malalts avançats, la Fundació la Caixa ofereix aquestes atencions amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que estan en situació de final de vida gràcies als 65 equips d'atenció psicosocial integrats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges i voluntaris repartits per tot l'Estat.