Segons l’Organització Mundial de la Salut, per ser una persona activa, cal reduir el temps sedentari i entendre que fer una mica d’activitat física sempre és millor que no fer-ne gens.
En aquest sentit, el més important és començar amb petites sessions d’activitat física i augmentar-ne gradualment la freqüència, la intensitat i la durada.
Com pots moure’t més en el teu dia a dia?
Caminar cada dia
Caminar a bon ritme és una manera senzilla i efectiva de mantenir-se actiu. Fes-ho cada dia: per anar a la feina, fer encàrrecs, passejar pel barri o desconnectar. Caminar almenys mitja hora cada dia és una manera fàcil de cuidar-se.
Fer exercici físic de forma regular
Els exercicis cardiovasculars, de força, d’equilibri i els estiraments mantenen el cos en forma. Algunes de les activitats diàries que ens poden ajudar a estar millor són: pujar escales, portar la compra o fer les tasques de la casa. A més, almenys dos dies a la setmana, busca temps per practicar algun exercici físic que t’agradi, com caminar ràpid, anar en bicicleta, córrer, ballar, aixecar pesos, fer ioga o pilates.

- Busqueu temps per practicar algun exercici físic que us agradi
Fer activitat física en grup
L’activitat física que es fa en companyia de familiars o amics millora el benestar emocional i té un important paper de cohesió i integració social. La pot practicar tothom, independentment del seu origen, gènere o condició. Es poden organitzar trobades per ballar, treballar a l’hort o al jardí, fer excursions, jugar a jocs a l’aire lliure o fer curses.
Aposta pels desplaçaments a peu o en bicicleta
És important prioritzar els desplaçaments actius, com caminar, anar amb bicicleta o amb patins, sempre que sigui possible. També es pot fer una part del trajecte en transport públic i l’altra, caminant.
Pujar per les escales
Sempre és millor pujar per les escales en lloc d’agafar l’ascensor. Augmenta la força muscular, millora l’equilibri i incrementa la vitalitat. En edificis alts, combina trams d’escales amb l’ascensor.
Activitats a la natura
Sortir a l’exterior i estar en contacte amb la natura -sigui al bosc, a la platja, al parc o al jardí- té beneficis físics i mentals. Quan puguis, desconnecta dels espais tancats i respira aire lliure.
Adeu al sofà i la cadira
Si tenim una feina sedentària, cal fer una pausa activa de 2 a 5 minuts cada hora, tot i que és millor si la pausa activa és cada mitja hora, per aixecar-se de la cadira, caminar o fer estiraments. És important evitar passar llargues estones al sofà. Si parlem per telèfon, fem-ho dempeus.
Menys pantalles
Cal reduir el temps que passem davant les pantalles, com la televisió, l’ordinador o el mòbil, i dedicar el temps que guanyem a activitats d’oci a l’aire lliure i en companyia.
Gestionar millor l’estrès
L’estrès afecta la qualitat del son i la salut, en general. Fer activitat física, sobretot si és una activitat que ens agrada, aporta benestar emocional i ajuda a controlar l’estrès.