Calviño esquiva comprometre's a blindar el català a la nova llei de l'audiovisual

La vicepresidenta del govern espanyol afirma que "el castellà és la llengua que permet tenir un paper potent a nivell mundial", tot i assegurar que escolta les reclamacions de la Generalitat

Calviño, aquest dimecres al Congrés
Calviño, aquest dimecres al Congrés | ACN / Adrià Costa
29 de setembre de 2021, 11:16
Actualitzat: 11:30h
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha esquivat concretar xifres i percentatges per a les llengües cooficials a la nova llei de l'audiovisual espanyola. És una de les principals reclamacions des del Govern de la Generalitat i des dels principals partits independentistes. D'altra banda, Calviño ha volgut deixar clar que "escoltarà amb molta atenció els diferents punts de vista, inclòs el de la Generalitat". Com va explicar NacióDigital, ara per ara existeixen negociacions entre el Govern i la Moncloa per encaminar aquesta nova normativa per a l'audiovisual que afectarà significativament la indústria catalana.

Tot i això, Calviño ha volgut remarcar que "el castellà és la llengua que permet tenir un paper tan potent a la producció audiovisual a nivell mundial". La vicepresidenta ha recalcat, però, que "li dona molta importància a totes les llengües cooficials de l'Estat". En aquest sentit, la principal reclamació de la Generalitat és el blindatge del català en aquesta nova llei a través de percentatges clars, tant en la producció com en la presència de contingut en llengua catalana a les plataformes com Netflix.

La intenció de Calviño, ha afirmat ella mateixa, és la de "potenciar la indústria audiovisual i atraure la inversió de les grans plataformes internacionals". Ha posat èmfasi en la producció nacional de contingut, un dels punts claus de la nova legislació, que inclourà la normativa de la UE, que regula la presència i creació de títols en llengües europees.
 

Calviño ha fet aquestes manifestacions a la sessió de control del Congrés en resposta a una pregunta del diputat d'ERC Gerard Álvarez, que ha advertit que "si no hi ha una negociació clara i no s'accepten els termes que reclama la Generalitat i el sector audiovisual català", ERC "votarem en contra" de la llei. "No estem demanant res complicat", ha dit, i "per a Catalunya tenir una llei audiovisual que asseguri la supervivència i la producció en català és indispensable per salvaguardar el futur de la llengua".

"Reclamem que un 10% sigui la meitat destinada a les llengües cooficials de l'Estat", ha dit Álvarez, que li ha demanat que no doni l'esquena al sector audiovisual català i no es quedi amb la xifra d'un 5%, que és l'estipulada en l'esborrany de la nova legislació. "Lluitarem per una llei que garanteixi la supervivència", ha dit, perquè "ells –assenyalant als escons de la dreta- volen exterminar el català".