Jazz, folk, monòlegs i ambient dels anys 30: tot sobre el nou El Molino

L'emblemàtica sala reobre després de 5 anys tancada gràcies a la compra que en va fer l'Ajuntament l'any 2021

El Molino il·luminat, al Paral·lel de Barcelona
El Molino il·luminat, al Paral·lel de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
28 d'octubre de 2024, 12:09
Actualitzat: 12:12h

L'emblemàtic local El Molino, situat al Paral·lel de Barcelona reobre aquesta setmana de forma oficial. La sala recuperarà l'ambient dels anys 30 i es vol convertir “en un temple del jazz, la world music, la cançó d’autor, la música experimental. Un espai per a l’avantguarda i la tradició, una llar per als melòmans”, tal com expliquen a la seva pàgina web.

La programació estarà formada per concerts de jazz, monòlegs humorístics, folk, cantautors o músiques d'arreu del món. La sala programarà cinc nits a la setmana i comptarà amb aforaments reduïts. Els encarregats de reestrenar la sala seran Kahil ElZabar Ethnic Heritage Ensemble, una formació de sons afro-cubans i jazz avant-garde. L'espai el gestionarà Barcelona Events Musical, l'empresa organitzadora el Festival Cruïlla i que va guanyar el concurs per gestionar l'espai.

Ahir al vespre es va inaugurar nou el local en un acte privat que va comptar amb la presència de Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, Jordi Herreruela, director de Barcelona Events Musicals la consellera de Cultura, Sònia Hernández. Collboni ha destacat que el Paral·lel viu un gran moment i ha expressat el seu entusiasme per la reobertura. També ha afirmat que “la recuperació de El Molino representa el renéixer per la cultura escènica de la ciutat”. Per la seva banda, Herreruela ha confessat que “és un honor tornar a obrir El Molino i recuperar un espai icònic que ha estat bandera de la cultura de la ciutat”. L'acte va comptar amb actuacions musicals de Pau Vallvé, Magalí Sare i amb xous de comèdia de Raquel Hervàs i Òscar Andreu. També hi van actuar Maestro Espada, Marc Sarrats, Joana Serrat i Irene Minovas

El Molino vol posicionar-se com una mena d'oasi entre tot el moviment de Barcelona. “Allà fora hi ha cotxes, soroll, pressa. Aquí dins hi ha notes, acords, silenci. Tanqueu els ulls, obriu les orelles. Torna una sala històrica del Paral·lel. El Molino de sempre, com mai l’havíeu vist. Amb els aforaments limitats i les emocions, amplificades”, expliquen per presentar-se al món al seu portal web. La sala pretén recuperar l'ambient dels anys 30 i, per tant, hi haurà una zona on es podrà sopar i beure. El cost de les entrades oscil·larà entre 15 i 18 euros les més barates fins als 50 les més cares. Una de les particularitats de l'espai serà que totes les zones tindran el mateix preu. El cost de les entrades variarà depenent del concert i sempre hi haurà espai per a unes 250 persones.

La compra per part de l'Ajuntament

L'Ajuntament va anunciar que compraria El Molino per integrar-lo a la xarxa d'equipaments culturals de la ciutat i amb la intenció de recuperar la zona del Paral·lel. El cost, que va assumir l'anterior consistori, va ser de 6,2 milions d'euros. Les primeres estimacions van calcular que el local podria reobrir les portes durant l'any 2022. Finalment ha estat dos anys més tard. La presentació oficial de la sala es va fer el setembre d'aquest any i es van avançar tots els detalls de com seria la sala. Els espectadors ho podran descobrir en primera persona aquesta setmana, 3 anys després de la compra del local.

El Molino va obrir l'any 1910 com una sala que s'emmirallava en altres espais de jazz europeus com el Moulin Rouge. Des de llavors es va convertir en un espai de creació i de trobada dels ambients bohemis de Barcelona. 

Arxivat a