Just fa sis mesos anunciàvem la integració de NacióDigital en el grup editorial que presideixo. Abraçant l'herència rebuda, ja llavors prometíem més periodisme, més compromís amb el país i amb el futur, més proximitat a les comunitats locals i més proximitat a les audiències. I també donàvem alguna idea de quins serien els primers passos: reforç de l'estructura empresarial, ampliació de l'espectre de cobertura de l'edició nacional, i "un redisseny profund i complet de NacióDigital, tant de la mateixa marca com de totes les webs del grup".
[nointext]
Avui llancem una primera aproximació al Nació del futur. El que inicialment havia de ser una simple neteja de cara, en espera de canvis més profunds que triguen més a implementar-se, ha anat molt més enllà. Començant per la marca -NacióDigital és ara Nació, perquè al segle XXI digital ja ho és tot-, passant pel mateix disseny o el plantejament de nous formats i productes editorials, molt enfocats en l'audiovisual, Nació és ara més fresc, més modern, més net, més llegidor i més usable. Ho explica molt bé en aquest article Albert Salord, director Digital del grup i artífex del procés de redisseny, en coordinació amb Ferran Casas, amb l’autor del disseny, X. Lemoine, i amb el responsable de tecnologia, Jose M. Gutiérrez.
[noticiadiari]2/242692[/noticiadiari]
Aquest és el primer pas d'un projecte que tot just ha començat i que exigeix professionalitzar la gestió digital, enfortir les edicions locals i verticals amb una autonomia ben orientada i amb una millor integració entre si mateixes i amb l'edició nacional. Tot això implica canvis en l'organització i en la cultura de Nació: cal col·locar l'usuari al centre de totes les decisions i adoptar una mentalitat de producte digital, que impliqui i alineï tota l'estructura, trencant les sitges tradicionals entre redacció, negoci i tecnologia, i que acompanyi a la redacció en els nous objectius.
I, en l'aspecte editorial seguim amb el compromís periodístic de sempre -refermat en aquest manifest-, però ampliem la visió i la cobertura a altres vectors de l’actualitat que ara comencen a tenir més pes. Venim d’uns anys molt marcats per l'actualitat política derivada del procés, on Nació és líder i referent, i ara cal obrir el focus i ampliar la perspectiva, cobrint altres àmbits relacionats amb la sostenibilitat, la cultura digital i les noves tendències de consum de la informació, les polítiques de gènere i de llengua, la reindustrialització, o el model econòmic. Són temes i preocupacions que formen part de la conversa, que interessen i preocupen, i on Nació ha d'assolir una veu rellevant. D'aquí els nous verticals, Impacte i Next, als que aviat se'n sumaran de nous, per seguir l’èxit de Criar.cat en la generació de comunitat.
[noticiadiari]2/242796[/noticiadiari]
El Nació que estem construint, punta de llança del grup, aspira a convertir-se en referent mediàtic de la Catalunya postprocés, enfocat a una gran majoria transversal de país: un públic jove, femení, universitari, polititzat però no polaritzat, modern, catalanista i internacionalista, conscient de les arrels, preocupat pel futur del planeta i per l'evolució de la societat i l’economia. Aspirem a acompanyar i projectar un sentiment transversal de país centrat en el futur, en la modernitat, en la civilització i en la cultura.
Crec que tenim l'oportunitat de recuperar la confiança en les notícies locals i relacionar-nos més profundament amb les comunitats locals i verticals. Crec que la creació de comunitats, tant locals com verticals, és la clau per millorar el compromís directe amb els lectors, i conduir els usuaris a models de negoci que contribueixin a la sostenibilitat dels mitjans. I espero que aprofitem l'oportunitat.
Ja he dit altres vegades que el nostre objectiu és construir el principal grup de mitjans en català, un projecte de país, ambiciós, independent, rendible i d'una rellevància que perduri. De moment, amb més de 80 treballadors -60 dels quals periodistes-, som líders digitals en català, i també en cobertura local, amb 21 edicions locals (les 19 de Nació i Diari de Sabadell i Diari de Terrassa) arreu de Catalunya. Tenim molta feina per fer i esperem fer-nos mereixedors de la vostra lleialtat. Seguim!
Cultura
Nació 2.0: una evolució necessària
NacióDigital és ara Nació: més fresc, més modern, més net, més llegidor i més usable
ARA A PORTADA
Publicat el 30 de novembre de 2022 a les 22:45
Et pot interessar
-
Cultura Marilyn Manson farà parada a Badalona en la seva gira europea
-
Cultura Què és l'escriptura especular i per què Leonardo da Vinci la feia servir tant?
-
Cultura Estel Solé: «El català estima més per la via de l'intel·lecte que per la via carnal»
-
Cultura Mor l'actor Richard Chamberlain, protagonista de «L'ocell espina», als 90 anys
-
Cultura Albert Om: «Escapar-me a Londres i França són dues de les millors coses que he fet a la vida»