Què passa amb «Sancta», l'obra de teatre que provoca vòmits, desmais i escàndols a Alemanya?

Una versió de l'obra estrenada el 1922 escandalitza la crítica cultural de mig planeta després d'haver arreplegat un gran èxit de públic a Stuttgart

Sancta, l'òpera polèmica d'Stuttgart
Sancta, l'òpera polèmica d'Stuttgart | Staatsoper Stuttgart (Matthias Baus)
Redacció
22 d'octubre de 2024, 10:27

L'òpera Sancta Susannaés una de les més conegudes obres musicals alemanyes d'aquest gènere per la seva controvèrsia. Des de la seva estrena, el 1922, i fins al dia d'avui, ha arreplegat una immensa quantitat de titulars, polèmiques, debats i opinions contràries.

Ara, un nou muntatge estrenat a Stuttgart ha fet esclatar encara més la fama de l'òpera creada August Stramm i Paul Hindemith. Vòmits, gent desplomada, atacs d'ansietat i molta repulsa són diverses reaccions que arriben des de la ciutat alemanya per aquesta versió realitzada per la coreògrafa Florentina Holzinger.

L'espectacle té com a pal de paller representacions extremes de la religió cristiana: apareixen monges despullades fent salts amb patins, escenes de sexe explícites entre dues dones, persones penjades de ganxos o els llancen sang real per damunt.

L'escriptor i músic Ramon Gener també ha valorat l'obra a RAC1 després de veure-la, relatant que es fan "pírcings en directe" i un dels moments més escandalosos: una monja es talla un tros de pell del braç, la cuina i se la menja, emulant la carn de Crist. La història se centra en la monja Susanna, que decideix trencar amb la repressió que l'ennuega i donar completa llibertat a tots els desitjos que tenia reprimits.

Això implica la seva vida sexual, però també totes aquelles moralitats implementades al llarg de la seva vida. Ho fa amb una de les seves companyes del convent. A principis dels anys 20, l'òpera va generar una immensa polèmica, controvèrsia i debat sobre la llibertat cultural. Crítics de l'època ho consideraven una "profanació cultural". Ara bé, tot i el rebombori, l'obra segueix acumulant grans xifres de públic.