L’Anuari de Mèdia.cat 2024-2025, l'Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, se centra en la desinformació, l’extrema dreta i les desigualtats. El document aborda conceptes com el de "màquina del fang", popularitzat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i es pregunta si ha entrat a les institucions. També reflexiona sobre el pseudoperiodisme, quins interessos hi ha darrere de la desinformació o com es poden tallar les aixetes que financen l’odi. A més, L'Anuari, que es va publicar aquest dimarts, relata com activistes s’organitzen per posar fi al finançament publicitari de mitjans de l’extrema dreta.
Consta de 120 pàgines amb reportatges inèdits, anàlisis i entrevistes que fixen la mirada en l’auge de l’extrema dreta, en la desinformació i les desigualtats. Nico Tomás detalla en un reportatge com activistes dels Països Catalans s’han organitzat per acabar amb el finançament de mitjans d’extrema dreta, com ha fet l’associació És País Valencià amb Mediterráneo Digital. “Es tracta d’accions que ataquen al finançament i permeten plantar cara aquest tipus de mitjans frenant-ne l’expansió”, diu. A més, el Mapa de la Censura constata com en l’últim any s’han incrementat els incidents que ha causat l’extrema dreta.
Moisès Pérez analitza en un reportatge qui hi ha al darrere de l’Observatori Cívic de la Violència Política a Catalunya, un organisme que, segons Mèdia.cat, promou desinformació. Així mateix, es publica una anàlisi de Verificat que analitza quins són els temes en què hi ha hagut més desinformació l’últim any. L’anuari també publica un reportatge de Clara Barbal, que radiografia el biaix de classe als mitjans de comunicació catalans i un altre reportatge de Sara Montesinos sobre els reptes pendents de les cobertures fotogràfiques de les migracions, amb una fotografia de Samuel Nacar, recentment guardonat amb un World Press Photo. Hi ha també l’anàlisi d’Eileen Truax, o entrevistes a Carles Solà, director del 30 minuts i als periodistes Alaaddine Azzouzi i Bea Duodu. El periodista Alberto Prieto analitza si Crónica Global seguia “estratègies pseudoperiodístiques” i explica que hi han buscat “exemples d’estratègies de polarització, descrèdit de les institucions públiques i ridiculització de l’adversari ideològic”.
En declaracions a l’ACN, la coordinadora de l’Anuari Mèdia.cat, Carme Verdoy, ha explicat que era interessant reflexionar sobre la desinformació, l’extrema dreta i les desigualtats i donar eines per entendre "on som" i per intentar canviar aquestes dinàmiques i tenir opcions per combatre-les. Verdoy ha lamentat que els discursos d’odi "van a més" i ha defensat que en aquest moment "complex hi ha feina a fer i l’Anuari és una eina útil no només per periodistes, sinó també per qualsevol persona que vulgui estar informada i que pugui tenir aquesta mirada crítica davant l'actualitat".
“S’estan fent avenços”
Preguntada pels mitjans catalans, Verdoy ha apuntat que “s’estan fent avenços en moltes coses en positiu” i ha recordat, per exemple, que en la cobertura de violències masclistes en pocs anys “s’han fet canvis en com es cobreix” el tema. “Se n’ha parlat molt i potser sí que hi ha consciència que s’ha de posar sempre context i no s’ha de fer d’altaveu perquè sí, però és difícil trobar l’equilibri i s’ha de continuar estant alerta”, ha analitzat.