Per què l'oli d'oliva està a la meitat de preu que l'any passat?

L'augment de les pluges ha propiciat una collita millor que les dels darrers anys però els productors catalans avisen que una plaga d'estornells pot tornar a capgirar el mercat

L'oli d'oliva ha registrat una forta davallada de preus respecte el 2024
L'oli d'oliva ha registrat una forta davallada de preus respecte el 2024 | ACN
Redacció
15 de gener de 2025, 15:50
Actualitzat: 15:50h

Els darrers anys, la sequera intensa havia posat en escac i mat les campanyes d'oli. Mala producció que, de retruc, va fer enfilar els preus a nivells molt alts, amb escenes surrealistes com que, als supermercats, es venessin amb un detector de robatori, com si fossin ampolles de cava de primera classe. Les dades de la primera setmana de gener publicades pel Ministeri d'Agricultura assenyalen que la tendència s'ha capgirat. En un any, el preu mitjà de l'oli d'oliva —sigui extra, verge o refinat—s'ha reduït un 51%.

En concret, l'Observatori de Preus i Mercat assenyala que el litre d'oli verge extra està al voltant dels 4,39 euros, respecte dels 8,84 que es pagava el 2024, quan l'import per aquest producte, del qual Catalunya n'és un dels grans productros mundials, va tocar sostre. Als supermercats, una ampolla d'oli es pot adquirir per un preu una mica superior, al voltant dels sis euros, similar al d'abans de l'esclat de la inflació del 2021. Però quins factors expliquen aquesta baixada?

A l'estiu les previsions dels principals productors del mercat, com ara Deoleo, propietari de Carbonell, ja eren que els preus podien anar de baixada. La tongada de pluges que hem tingut la segona meitat de l'any ha afavorit la producció d'aquesta tardor. També hi pot haver ajudat la rebaixa de l'especulació per part d'algunes grans cadenes de supermercats, que van afavorir l'escalada de preus. Ara bé, aquesta baixada podria no consolidar-se, almenys a Catalunya.

La plaga d'estornells als camps d'oliveres pròxims al massís del Port amenaça per tercer any consecutiu les collites catalanes. Unió de Pagesos ha denunciat que de les 30.000 tones d'oli d'oliva que poden sortir dels camps catalans en una campanya normal es poden quedar per sota de les 8.000 tones enguany. Les previsions d'una collita escassa, per tercer any consecutiu, s'han acabat consolidant amb la situació dramàtica que viuen les oliveres de secà. A la principal zona productora de Catalunya, les Terres de l'Ebre, les xifres són aclaparadores: només un 10% al Montsià i un 15% al Baix Ebre. Per aquest motiu demanen mesures al departament d'Agricultura.