El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha qualificat d’“endarreriment increïble” l’estat del servei de Rodalies i ha apuntat a la continuïtat dels problemes “si es fan les inversions que s’han anunciat”. Ho ha dit en una intervenció al Fòrum Nova Economia, on ha comparat l’estat de les infraestructures a Catalunya amb les de Madrid, “on un tren que arriba tard mai és notícia, mentre que aquí no podem ni anar a València”.
Santacreu ha recordat els atemptats d’Atocha del 2004 i ha assegurat que si els atemptats s’haguessin preparat a Barcelona, “hagués estat una broma: un hagués explotat aquí, l’altre allà…”. El dirigent cameral també ha comparat la situació de l’estructura ferroviària a Catalunya amb la de Valladolid, “on a l’AVE gairebé no hi va ningú”.
Ha considerat “injusta” la situació que pateix el teixit productiu català i els avantatges que té Madrid, “que no és només fruit de l’efecte capitalitat: Madrid ha crescut molt d eles regions del seu entorn. A Catalunya, hem fet els deures: de les 1.300 empreses del sector mèdic, 90% són pimes. Això no ho té Madrid”.
El president de la Cambra ha refermat el rebuig de la institució a l’opa del BBVA al Banc Sabadell. Ha considerat negativa la pèrdua per part de les pimes d’una opció per accedir al crèdit i ha assenyalat que “una empresa també són els accionistes però és molt més que els accionistes: són els treballadors, els comercials, els proveïdors i l’entorn”.
“Pel conjunt de les empreses i pel país tampoc és positiva l’opa”, ha asseverat, per la descapitalització i la pèrdua de talent i de centres de decisió. S’ha mostrat dolgut per la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència de no admetre les al·legacions de la Cambra i de desenes d’entitats més: “Som una corporació de dret públic i creiem que tenim dret a fer al·legacions, per això hem presentat recurs”.
Santacreu ha definit com a “molt mala notícia” la decisió de l’Administració Trump d’imposar aranzels elevats, malgrat que ha matisat que Espanya no té el desequilibri comercial de la resta d’Europa respecte dels Estats Units. “Per tant, hauríem de ser tractats d’una manera molt diferent”, ha dit, però ha reconegut la incertesa davant el nou escenari. Un escenari en què hi ha persones que expressen el temor a un futur amb guerra.
El president de la Cambra ha al·ludit a les mancances del model productiu, com els dèficits en productivitat, que requereix més innovació i afrontar l’absentisme; la burocratització i la necessitat de finançament: “Catalunya necessita un altre finançament”, recordant que el 50% del PIB català requereix de la despesa pública.
Santacreu ha subratllat la gravetat del problema de l’habitatge. En els darrers 24 anys, Catalunya ha crescut un 29% en població i no s’ha produït un increment similar en habitatges: “S’ha de fer un esforç de creació d’habitatges d’una altra dimensió”, assenyalant les enormes dificultats per enllestir els projectes. “Hem de revisar també com construïm, anant a una estructura més industrialitzable: no podem continuar construint amb ciment i acer”, ha afirmat, advocant per nous materials que generin menys emissions.
Ha assegurat que si la xarxa d’infraestructures millora qualitativament, “amb unes rodalies que siguin com un metro”, això també impactarà positivament en l’habitatge, alhora que ha propugnat garantir la seguretat jurídica per a inversors i constructors.
Ha anunciat la creació d’un observatori de transició energètica, assenyalant la serietat del problema climàtic, amb les urgències que exigeixen les emissions, la manca de competitivitat i d’autonomia energètica i la necessitat de més inversions en energies renovables, afrontant els entrebancs administratius i de tramitació.
Entre els assistents hi havia una bona representació de la classe política: Jordi Valls (tinent d’alcalde de Barcelona i mambre del PSC), Elisenda Alamany, Ester Capella i Joan Ignasi Elena (ERC), Jaume Giró, Albert Batet, Jordi Martí, Joan Canadell i Anna Navarro (Junts), Daniel Sirera (PP). I empresarial: José Luis Bonet (Cambra d’Espanya), David Tornos (secretari general de Foment del Treball), Oriol Guixà (FemCat), Salvador Garcia Ruiz (director d’Indra a Catalunya), Gerard Esteve (UFEC) i Gabriel Jené (Barcelona Oberta), entre d’altres.