Ripoll 2013 començarà amb el Cant de la Sibil·la i les campanades de TV3

Presenten a l'Ajuntament la comissió organitzadora de la Capitalitat de la Cultura Catalana

Arnau Urgell
16 d'abril del 2012
Comissió organitzadora de Ripoll 2013
Comissió organitzadora de Ripoll 2013 | Arnau Urgell
Comissió organitzadora de Ripoll 2013. Foto: Arnau Urgell

La recuperació del Cant de la Sibil·la i les campanades de TV3 seran els trets d'inici de la Capitalitat de la Cultura Catalana que Ripoll ostentarà al llarg del 2013. Així ho va avançar l'alcalde Jordi Munell que presideix la comissió organitzadora de l'esdeveniment que es va presentar divendres a la sala Eudald Pradell de la casa consistorial.

Ripoll serà el 2013 el municipi més petit que ostenti el títol de Capital de la Cultura Catalana. “Estarà al mapa cultural i mediàtic com no ho ha estat els darrers anys” va aventurar Xavier Tudela, president de l'organització que impulsa la capitalitat. Tudela va qualificar el 2013 com a repte i responsabilitat per la vila: “El repte és aconseguir que el projecte sigui de tots els ripollesos i la responsabilitat aconseguir representar el país arreu”. “L'èxit serà aconseguir que marqui un abans i un després tant a nivell de cohesió social com d'autoestima” va avançar.

Per fer-ho, és imprescindible treballar a fons els propers vuit mesos. Aquesta responsabilitat l'haurà d'assumir especialment una comissió organitzadora formada per una trentena de persones tant a títol individual com representants d'institucions, dels partits polítics i de les entitats culturals de la vila. El nucli dur el formen l'alcalde Jordi Munell –que actua com a president-; el regidor de Cultura Ramon Santanach; Joan Maria Roig; Anna Cassany (Amics de la Música); Nancy Rovira (ERC), Anna Belén Avilés (PSC) i Susana Dalmau (Grallers de Ripoll).

Jordi Munell va avançar dos dels actes que obriran la capitalitat. A la Missa del Gall, encara del 2012, es recuperarà el Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic i cant gregorià que fins al Concili de Trento va viure una gran difusió al sud d'Europa. De fet, es considera Ripoll com el bressol d'aquesta manifestació cultural el segle X. Els darrers anys ha reviscolat arreu dels Països Catalans –des de Mallorca a Barcelona passant per Xeraco, la Seu d'Urgell o Sant Joan de les Abadesses- i s'ha reincorporat a la litúrgia de la vetlla de Nadal.

Pocs dies després, TV3 encetarà el 2013 amb les campanades des del monestir, una iniciativa que el ple va sol·licitar per unanimitat el passat mes de gener. Per altra banda, s'està ultimant un acord amb l'Ajuntament de Barcelona –s'espera en breu a Ripoll el regidor de Cultura barceloní, Jaume Ciurana- per tal que la col·lecció d'armes ripolleses que estaven al castell de Montjuïc pugui ser al Museu Etnogràfic al llarg del 2013.

La comissió de Ripoll 2013, al complet

La comissió organitzadora de Ripoll 2013 està format per un nucli dur i cinc subcomissions (comunicació, promoció i recursos; història i patrimoni; cultura i tradició; arts i creació; i econòmica). Els integrants de les subcomissions són: Josep Maria Arias, Maria Soldevila (Oncolliga), Maria Rosa Tendero (Onclolliga), Hortènsia Picazo, Toni Llagostera (Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès), Michèle Boix (Patronat de Monestir), Fina Nardi, Jeroni Marín (Consell Comarcal), Pere Palau, Núria Camps, Concepció Canadell (Biblioteca Lambert Mata), Roger Bosch (Grup de Diables), Ernest Roura (Agrupació Sardanista), Joan Ballesteros (Agrupació Sardanista), Frederic Martínez, Jordi Cima (Grup de Trabucaires), Albert Clotet (Agrupació Teatral Marià Font), Montserrat Orriols (Capella de Santa Maria), Teresina Maideu (Coral els Follets), Joan Amils (Amics de la Música), Montsina Llimós i Montse Guix (Biblioteca Lambert Mata).

Divendres van presentar la comissió organitzadora de Ripoll 2013. Foto: Arnau Urgell