El Consell Comarcal aprova un «pressupost de batalla» que es redueix un 11,2%

L'equip de govern es queda sol amb uns comptes de 7,5 milions molt criticats per PSC i ERC que lamenten que molts serveis comarcals estan “en perill de mort”

Arnau Urgell
12 de desembre del 2012
Els pressupostos van mostrar el desencontre entre CiU i l'oposició.
Els pressupostos van mostrar el desencontre entre CiU i l'oposició. | Arnau Urgell
Els pressupostos van mostrar el desencontre entre CiU i l'oposició. Foto: Arnau Urgell

“Són uns pressupostos de batalla”. Així va definir Xavier Cima els comptes del Consell Comarcal per a l'any 2013. Amb 7,52 milions d'euros de despesos i ingressos suposen una retallada de l'11,2% respecte els comptes d'enguany (que al seu torn ja havien caigut un 20% respecte a dos anys abans). “Hem tornat a apostar per la prudència i el realisme a l'hora de preveure els ingressos” va assegurar el vicepresident i responsable d'Hisenda, uns arguments que no van convèncer una oposició que es va mostrar molt crítica per considerar que alguns dels serveis comarcals estan “en perill de mort”.

De cara al 2013 s'espera que els ingressos per part de les administracions superiors continuïn a la baixa. “És un pressupost sense joc” va afirmar Xavier Cima que va assegurar que al llarg de l'any intentarien aconseguir aportacions addicionals per millorar alguns dels serveis que es presten o bé per a inversions. Sigui com sigui, quasi tots els capítols de despesa pateixen reduccions: personal un 7,3% (bàsicament per jubilacions parcials); un 11,9% menys en despeses corrents i un 6,4% menys en inversions, entre altres. Això sí, la partida d'interessos financers augmenta en 24.000 euros per la necessitat de contractar una pòlissa per tenir liquiditat. “Són uns comptes per poder passar l'any” va concloure Cima.

El responsable d'Hisenda del Consell Comarcal va demanar “comprensió” a l'oposició. Un prec que no va tenir massa èxit ja que tant el PSC com ERC es van mostrar molt crítics no només amb els pressupostos presentats sinó amb la situació general de la institució. Enric Pérez, portaveu dels socialistes, va qualificar els comptes com els de “la resignació, la manca d'imaginació i la passivitat”. De fet, va assegurar que molts dels serveis comarcals quedaven “en perill de mort” –entre els quals va citar l'Escola Comarcal de Música i els tècnics compartits- i que la manca d'ingressos havia esdevingut “l'excusa per no fer res”.

Pérez va assegurar que els ajuntaments començaven a donar l'esquena al Consell i que la situació l'entristia profundament. Més enllà va anar Carme Freixa, portaveu d'ERC, que va assegurar que “l'equip de govern està ajudant a la desconfiança dels municipis amb el Consell”. “La poca entesa entre nosaltres ens pot dur a l'eliminació ara que el govern espanyol ho proposa” va afegir. La republicana també va lamentar que progressivament es “debiliti” la institució comarcal i va mostrar la preocupació perquè la Diputació encara no ha signat el conveni per assumir el servei d'assistència i intervenció (SAT) als municipis petits (el traspàs es va acordar en el darrer ple).

Cima es va mostrar molt molest amb les intervencions del PSC i ERC i els va acusar de “no aportar cap proposta més enllà de dir que ho fan malament”. “D'on no n'hi ha no en raja” va assegurar respecte la manca d'ingressos i va assegurar que és impossible que l'Escola de Música ofereixi el mateix servei que fa dos anys amb la reducció d'aportacions que ha patit.

Abans del ple, un representant de la CUP va repartir entre els consellers un escrit en el qual reclamaven que es mantingués la paga extraordinària de Nadal, tal i com han demanat a l'Ajuntament de Sant Joan.