Sant Joan tanca la Llei de barris després d'invertir sis milions

La inversió, després de set anys de treballs, ha duplicat la prevista inicialment | “Sense la Llei de barris la Vila Vella s'hauria degradat exponencialment”, assegura el secretari d'Habitatge

Arnau Urgell
13 de novembre del 2014
Actualitzat el 20 de novembre a les 16:57h
Carles Sala, Eudald Casadesús i Ramon Roqué
Carles Sala, Eudald Casadesús i Ramon Roqué | AU

Carles Sala, Eudald Casadesús i Ramon Roqué, al Parc de la Muralla. Foto: Arnau Urgell


Sant Joan de les Abadesses ha tancat oficialment la Llei de barris després de set anys. Durant aquest període la Vila Vella ha viscut una transformació radical gràcies a la inversió de més de 6 milions d'euros, el doble del previst inicialment. El casal del Palmàs, la rehabilitació del Palau de l'Abadia, l'arranjament de carrers i el nou parc de la Muralla han estat les principals actuacions realitzades.

La Llei de barris de Sant Joan s'ha tancat aquest dimecres amb la celebració de la darrera reunió del comitè de seguiment. En aquesta ocasió especial s'ha comptat, a banda dels tècnics de les diverses institucions, amb l'alcalde Ramon Roqué; el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.

Després de set anys, el projecte d'intervenció integral de la Vila Vella ha suposat invertir 6,02 milions d'euros, quasi el doble dels 3,14 inicialment previstos. D'aquests, 1,55 milions els ha aportat el Govern amb el mateix Pla de barris mentre que 1,74 han provingut d'altres línies de finançament com el PUOSC, l'1% cultural i la direcció general de Turisme o la de Comerç, entre altres. Tanmateix, també cal destacar la participació d'altres administracions com el govern espanyol, a través dels ministeris de Foment i d'Indústria (uns 962.000 euros); la Diputació de Girona (poc més de 300.000 euros) així com 160.000 euros de fons europeus.

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha liderat durant aquest període la reforma i revitalització del centre de la població. A més, ha invertit uns 700.000 euros de fons propis que s'han sumat als 609.000 aportats pels propis veïns. “Han estat protagonistes com també cal destacar el paper de l'Associació de Veïns de la Vila Vella i de la Unió de Botiguers”, ha assenyalat l'alcalde Ramon Roqué. Més enllà que oficialment s'hagi tancat la Llei de barris, el consistori preveu més actuacions. En aquest sentit hores d'ara es treballa per arreglar un espai públic que ha sorgit després d'enderrocar una finca i s'han posat com a objectiu “arranjar almenys un carrer per any” ja que tot just en queden cinc en tot el barri on no s'hi ha actuat.

Els treballs en carrers i en altres espais públics com la plaça Major o places creades a partir d'esponjaments han estat un dels elements principals de la Llei de barris. També destaca la creació i posterior ampliació del parc de la Muralla, la conversió de l'antiga casa natal de Jaume Nunó en el casal social el Palmàs així com la rehabilitació del Palau de l'Abadia i, finalment, les millores en façanes i cobertes de finques del barri. El secretari d'Habitatge, Carles Sala, ha posat en valor els treballs assenyalant que la Vila Vella, així com molts altres barris del país, s'haguessin “degradat exponencialment” si no s'hagués pogut tirar endavant aquests plans. Eudald Casadesús, per la seva banda, ha reconegut la dificultat que altres municipis com Campdevànol –on la Llei de barris ha quedat aparcada- puguin desenvolupar-la per la situació financera tant de l'Ajuntament com sobretot del mateix Govern.

Carles Sala, Eudald Casadesús i Ramon Roqué, aquest dimecres a Sant Joan. Foto: Arnau Urgell