«Boccia» i «goalball», els dos desconeguts dels Jocs Paralímpics

El certamen inclou modalitats desconegudes per al gran públic entre els 22 esports que el conformen

Jugadors de boccia i goalball
Jugadors de boccia i goalball | Viquipèida i IPC
Redacció
02 de setembre de 2024, 16:14

Després dels Jocs Olímpics, és torn per als Paralímpics, enguany de París. Una adaptació de les olimpíades per als esportistes amb discapacitats físiques que, per aquest mateix motiu, compta amb modalitats diferents. Moltes, desconegudes per al públic generalista. I és que des del 28 d'agost, 4.400 esportistes de 182 països competeixen per les medalles en 22 esports. Però, què fan exactament els jugadors de boccia? I els de goalball?

La boccia

La boccia té l'origen en la Grècia clàssica i és molt similar a la petanca. En una pista de 12,5 per 6 metres, els jugadors (en les modalitats individual, per parelles i per equips) llencen les seves boles amb l'objectiu d'apropar-se el màxim possible al gat, una esfera blanca. Com en el cas de la petanca, guanya qui acabi amb la seva bola més a prop del gat, però la diferència es troba en el fet que les boles no es llancen, sinó que es fan rodar, alhora que els jugadors fan una breu carrera abans del llançament.

En els Jocs Paralímpics de París 2024, competeixen en aquest esport els atletes en cadira de rodes amb paràlisi cerebral, lesions cerebrals o discapacitats físiques greus. En funció del grau de discapacitat, se'ls classifica en els grups BC1, BC2, BC3 i BC4. En el primer grup, on els esportistes tenen limitacions severes en la mobilitat, hi ha assistents que ajuden a completar els llançaments. En l'últim, en canvi, els jugadors sense afectacions a la coordinació llancen sols i sense assistències. La competició de boccia se celebra des del 29 d'agost fins al 5 de setembre.

El goalball

Al seu torn, el goalballrecorda al futbol i també al killball. Inicialment, tenia un valor terapèutic per a la rehabilitació dels soldats ferits a la Segona Guerra Mundial, però en l'actualitat s'ha estès a atletes cecs o amb discapacitat visual. Competeixen dos equips de tres jugadors en un cap amb dues porteries de nou metres d'ample i 1,3 d'alt i dues parts de 12 minuts. L'objectiu és marcar a la porteria rival fent botar la pilota com a mínim una vagada després de llançar.

Durant el partit, els jugadors llueixen un antifaç per igualar les diferents condicions visuals dels participants i, per això, està prohibit que el públic cridi o faci soroll. En aquest cas, els esportistes es classifiquen en tres grups en funció del grau de ceguesa (B1, B2 i B3), tot i que tots juguen amb les mateixes condicions. El torneig de goalball s'ha disputat des del 29 d'agost fins a l'1 de setembre.

Arxivat a