Detencions, xinxetes i caos organitzatiu: així ha estat el pas de la Vuelta per Catalunya

El suposat intent de boicot independentista i les queixes dels ciclistes per la seguretat durant la cursa protagonitzen les dues etapes de la prova que han transcorregut pel país

Un equip inicia la contrarellotge inaugural de la Vuelta des de la platja del Somorrostro de Barcelona
Un equip inicia la contrarellotge inaugural de la Vuelta des de la platja del Somorrostro de Barcelona | ACN
28 d'agost de 2023, 10:55
Actualitzat: 18:20h
Quan aquest divendres JaumeCollboni agermanava la Vuelta a Espanya i la Copa Amèrica, molt probablement no veia a venir el caòtic cap de setmana que li esperava a la competició ciclista. El canvi radical de temps, de l'onada de calor dels últims dies a les tempestes, va ser el preludi de dues etapes amb Barcelona com a protagonista que han estat un caos protagonitzat per detencions d'activistes independentistes al Solsonès -ara ja en llibertat provisional-, xinxetes, un suposat boicot i el desastre organitzatiu.

Els dies previs a la celebració de la prova ja hi havia cert caldo de cultiu independentista, amb entitats com l'ANC o l'Òmnium demanant que la ciutadania protestés contra la prova portant-hi banderes independentistes. A priori, una mobilització inofensiva fins que aquest dissabte transcendia que quatre persones havien estat detingudes a Solsona per "amenaces i insults" contra la prova ciclista, una de les tres grans juntament amb el Tour de França i el Girod'Itàlia.
 

Quatre detinguts per un suposat intent de boicot

Els protagonistes d'aquestes detencions són quatre activistes independentistes que aquest dilluns han passat a disposició judicial després que se'ls escorcollessin els habitatges, i finalment han quedat en llibertat provisional. Alerta Solidària, que porta la defensa dels implicats, ha denunciat l'opacitat en el procés i ha criticat que després de moltes hores de la detenció encara no coneixien els fets pels quals la policia espanyola els tenia retinguts.


Finalment, després de la declaració al jutjat s'ha conegut que les acusacions són per suposadament voler boicotejar la prova vessant oli de motor abans del pas dels ciclistes per provocar la seva relliscada. En concret, els acusats s'enfronten a possibles delictes de desordres públics, contra la seguretatviària, contra el mediambient i d'organització criminal, però el jutge els ha deixat en llibertat. Entremig, la presidenta madrilenyaIsabel Díaz Ayuso ha aprofitat la circumstància per lamentar que es parli més del cas Rubiales que del suposat "boicot independentista" a la Vuelta.
 

Punxades per xinxetes a la carretera

I és que malgrat l'actuació de la policia espanyola, l'etapa d'aquest diumenge va ser protagonitzada per una acció que alimenta la teoria de l'intent de boicot: una quinzena de ciclistes van patir punxades en el mateix punt, el descens del coll d'Estenalles. Tants problemes consecutius no podien ser casualitat i els equips van detectar presència de xinxetes a la calçada quan els ciclistes es dirigien cap a Talamanca i Navarcles, al Bages, en l'etapa que començava a Mataró i acabava a Barcelona.


 

Falta d'il·luminació i caos organitzatiu

Aquests punxades van ser només la gota que va fer vessar el got de la indignació dels ciclistes. I és que en l'etapa inaugural ja es van rebotar contra l'organització per no preveure els problemes que podien sorgir. Les condicions climàtiques, amb una pluja que feia molt temps que no es vivia a la capital catalana, van deixar un escenari totalment caòtic pels carrers on s'havia de disputar la prova contrarellotge per equips. Però l'aigua no va ser el problema, sinó la falta d'il·luminació, que va deixar els ciclistes desorientats i va provocar, juntament amb el terra relliscós, caigudes fortíssimes. "No som micos al circ", va dir davant les càmeres el vigent campió Remco Evenepoel, visiblement molest en l'arribada.