Quins són els futbolistes amb salaris més alts de la Lliga? Quant cobra cada jugador del Barça?

El club blaugrana, el Reial Madrid i l'Atlètic de Madrid acaparen quasi el 60% de la despesa en salaris de primera divisió i hi militen 46 dels 50 professionals més ben pagats

Frenkie de Jong, a la dreta, és el futbolista millor pagat de la Lliga.
Frenkie de Jong, a la dreta, és el futbolista millor pagat de la Lliga. | Europa Press
23 d'agost de 2023, 21:00
Actualitzat: 28 d'agost, 11:33h
Ja fa tres estius que el Barça masculí ha de lidiar amb el límit salarial a base de palanques per fitxar i inscriure nous jugadors. Malgrat aquesta problemàtica, les nòmines dels futbolistes no acostumen a ser gaire transparents, a cap equip. Quins són els millor pagats de la Lliga? Quant cobra cada jugador blaugrana? I els de la plantilla del Girona? Tal com s'evidenciarà, els ingressos varien molt en funció del pagador i Reial Madrid, Barça i Atlètic de Madrid són clarament aquells que acaparen més nòmines astronòmiques. 
 

Quins són els futbolistes millor pagats de la Lliga masculina?

Salaris base en milions d'euros anuals
 


Entre el mig centenar de futbolistes amb nòmines més altes, n'hi ha 20 del Reial Madrid, per 15 del Barça i 11 de l'Atlètic de Madrid. Només aconsegueixen colar-se en aquest rànquing el Betis, amb dos futbolistes, i el Sevilla i l'Athletic de Bilbao, amb un cadascun. Són xifres del portal especialitzat Capology, que trenca l'opacitat entorn aquests contractes amb una informació recopilada dels propis actors (futbolistes, representants i clubs) o de filtracions contrastades per més de dues fonts. O quan això no és possible, l'estima amb algoritmes, en funció de les dades conegudes (és en aquests casos que s'indica que no és una xifra verificada).

Com s'ha observat a l'anterior gràfic -que mostra els salaris base en brut, abans d'impostos i sense possibles incentius i primes-, el jugador millor pagat no és del Reial Madrid, sinó del Barça. Frenkie de Jong percebria uns 37,5 milions anuals, clarament per sobre dels 24,4 milions e Toni Kroos, el millor remunerat dels blancs. La diferència amb la segona nòmina més elevada dels blaugrana encara és més alta, ja que Robert Lewandowski ingressaria una mica menys de 21 milions, mentre que el recent arribat İlkay Gündoğan, uns 19. Després d'aquests, hi tornaria a haver un salt, fins als 14 milions d'Ansu Fati.
 

Quant cobren els jugadors de la primera plantilla del Barça masculí?

Salaris base en milions d'euros anuals



El recent arribat al Barça Oriol Romeu ingressaria uns 3,5 milions anuals, el salari verificat més baix del primer equip. Malgrat tot, aquesta quantitat l'equipara pràcticament amb el millor remunerat del seu club de referència, el Girona, que ara seria el migcampista David López. De fet, la gran majoria d'integrants del segon equip català a primera divisió percebrien salaris per sota del milió d'euros, tal mostra els següent gràfic. Malgrat tot, cal tenir en compte que, en aquest cas, l'accés a les dades és encara més escassa i cap de les xifres recollides per Capology està verificada al detall, sinó que es tracta d'estimacions.
 

Quant cobren els jugadors de la primera plantilla del Girona masculí?

Salaris base en milions d'euros anuals



Si s'analitzen les xifres globals per equips, el Reial Madrid és el que destina més recursos a pagar nòmines, 273 milions, per damunt dels 214 del Barça. Tot i això, aquests dos clubs acaparen el 45% de tota la despesa en salaris de jugadors de tota la primera divisió masculina. I si se li afegeix l'Atlètic de Madrid, el percentatge ja frega el 60%. Encara falten uns dies per tancar-se el mercat de fitxatges i els últims ja executats no estan inclosos a les dades, però el sou de la majoria de futbolistes del Barça superen individualment els de la plantilla al complet dels equips que menys paguen, l'Alabès i el Las Palmas (set milions en total, cadascun).
 

Quant gasten en salaris del primer equip masculí cadascun dels clubs de primera divisió?

Xifres dels salaris base en milions d'euros anuals (apareixen en clicar o passar el cursor per damunt de cada equip)


En tot cas, les diferències encara són més accentuades si es comparen les retribucions amb les de la Lliga femenina. El portal Capology no ofereix dades per a elles, però la recent victòria de la selecció espanyola ha tornat a posar sobre la taula aquesta disparitat. Mentre el Barça va destinar 307 milions a sous de tot el personal esportiu de la primera plantilla masculina la temporada 2021-2022, en el cas de tot el seu futbol femení no va arribar als 5,5 milions. Igualment, el salari mínim d'un jugador de primera divisió masculina és de 186.000 euros, mentre que, en el cas de les jugadores, se situa en els 16.000 euros -amb una proposta patronal d'apujar-ho a 17.500-, just per sobre del salari mínim interprofessional, de 15.120.
 

Les estrelles de cada equip

Més enllà de la xifra global, les desigualtats internes en les remuneracions de les plantilles masculines també són notables en alguns equips. Tal com ocorre en el Barça i el Girona, altres equips també tenen un futbolista clarament millor pagat que la resta. Ocorre a l'Atlètic de Madrid amb Jan Oblak, a l'Athletic de Bilbao amb Iñaki Williams, al Getafe amb Borja Mayoral, al Mallorca amb Vedat Muriqi o al Rayo Vallecano amb Raúl de Tomás. Altres clubs, en canvi, tenen una escala salarial menys accentuada.
 

Com es distribueixen els salaris del primer equip masculí de cada equip de primera divisió i quin és el jugador millor pagat?

Nota sobre el gràfic: Cada punt representa un jugador i, clicant-hi o passant el cursor per damunt, se n'indica el salari base en milions d'euros anuals. Com més a la dreta, major sou, i s'hi fa constar el nom del millor pagat. Les figures que hi ha a sobre són diagrames de caixa (boxplot, en anglès). La paret esquerra del requadre (primer quartil) assenyala el punt a partir del qual es deixa a l'esquerra el 25% de jugadors amb menor sou de l'equip. La línia central és la mediana (divideix la meitat pitjor pagada de la millor pagada). I la paret dreta del requadre (tercer quartil) és el punt a partir del qual se situa el 25% de plantila amb salaris més alts. Clicant o passant-hi el cursor per damunt, apareixen aquestes xifres de tall. En el cas del Barça, per exemple, el 25% de futbolistes ingressa menys de 6,2 milions anuals, la meitat n'ingressa menys de 9,2 (i l'altra meitat, més), i un 25% n'ingressa més de 12,8.

Arxivat a