Olot Ha inaugurat aquest cap de setmana una exposició en memòria d'un escultor que va viure a l'ombra d'altres artistes reconeguts com Miquel Blay, Celestí Devesa o Josep Clarà. Es tracta d'Ignasi Buxó, qui va deixar enrere la carrera a l'Arte Cristiano per dedicar-se a la imatgeria popular i a l'escultura decorativa i utilitària.
Buxó va néixer el 1869 i va morir el 1944. La seva obra retrata el canvi de segle entre el XIX i el XX i es caracteritza per ser simpàtica, popular i de gran qualitat. "El que el fa especial és que té una personalitat única que, fins i tot, va ser obviada. Les peces tenen qualitat artística, retraten l'època i són útils. Des del principi amb la imatgeria religiosa ja es veu que era una persona simpàtica i alegre. Totes les seves peces són alegres i això les fan properes a les persones", explica Xevi Roura, tècnic dels Museus d'Olot.
A l'exposició es poden veure més de 200 peces, la majoria de les quals provenen de la col·lecció particular que guarda el net de l'artista olotí. Entre elles, hi ha tabaqueres amb cares de personatges populars o reconeguts de l'època, figures decoratives, caps per posar barrets o barretines, bomboneres, fruiteres o làmpades. En elles s'hi poden reconèixer polítics, actors, pagesos o un ciutadà qualsevol de la Garrotxa de l'època. Entre elles, també hi ha la figura del Cu-Cut, la qual es va popularitzar després dels atacs al setmanari barceloní i va esdevenir un símbol catalanista.
"Hem volgut realçar i donar la importància que es mereix a la figura d'Ignasi Buxó donant valor a la seva trajectòria", explica el comissari de l'exposició, Adán Perea. La mostra també serveix per viatjar i descobrir la societat local de principis de segle XX. L'exposició es podrà visitar fins a l'11 d'agost.