La Pastisseria Cacau d’Olot ja té a punt la mona d’enguany que es trencarà en la tradicional Trencada de Mona que l’establiment organitzat des de fa disset anys. Aquest 2025 l’escultura de xocolata està inspirada en una imatge del fotògraf Pere Català i Pic i té un marcat accent antifeixista.
“La situació a nivell mundial ja veiem quina és. Tant a escala pròxima com internacional, la situació política torna als temps més grisos. Hem agafat una imatge icònica de Pere Català i Pic, un fotògraf que va fer aquesta imatge d’una espardenya trepitjant una esvàstica”, explica el propietari de la Pastisseria Cacau, Lluís Riera.
La figura també vol commemorar que enguany Olot és Capital de la Sardana. Pesa 130 quilos, fa 2,10 metres d’alçada i compta amb la col·laboració de l’escultor Miquel Alari: “Sempre anem sobre la marxa. La idea va ser bastant clara des del principi. Portar-la a terme és complicat, però sempre ens n’hem sortit. Es tracta d’anar improvisant dins el procés escultòric. Aquest any hem tardat quatre dies, unes deu o quinze hores”.
Com és tradició, la mona es trencarà en un acte popular que es durà a terme el dilluns 21 d'abril a les 12 h a la plaça Major. El responsable de la trencada de mona d’aquest any serà el periodista de La Directa, Jesús Rodríguez. També es vendran xocolates solidàries per col·laborar amb l’acte.