La Garrotxa ha tancat el 2024 amb les millors dades d’atur de les últimes dècades. Actualment hi ha 1.910 garrotxins a les llistes d’espera per trobar feina, una xifra que no es veia des del maig del 2008, segons l’Observatori del Treball del Departament de Treball de la Generalitat. L’atur a la comarca se situa al 6,27%, una dada que es troba més de dos punts per sota de la mitjana catalana (8,8%).
El 2024, doncs, ha servit per confirmar la bona tendència de les xifres d’atur dels últims dos anys. Des de finals de 2021, el nombre de persones sense feina s’ha situat, en la majoria de mesos, per sota de les 2.000. L’any passat només es va superar aquest llindar el gener, febrer, març, abril i agost; i va ser per poc. El mes amb més atur del 2024 va ser el febrer amb 2.060 persones, una xifra a la qual no s’hi arribava des de l’estiu del 2022.
Sales de Llierca, el municipi amb menys atur
El bon any pel que fa a l’atur a la Garrotxa ha estat mercat per dades significatives a diversos municipis de la comarca. El poble que actualment registra la taxa més baixa és Sales de Llierca amb un 1,32%. El municipi de només 157 habitants, només té dues persones amb edat de treballar i sense feina.
Per altra banda, el municipi amb la taxa d’atur més elevada és Beuda amb un 13,98%. Aquí hi ha 13 persones inscrites a l’atur dels 200 habitants que té el municipi. Olot se situa al 6,82% amb 1.308 persones sense feina. Destaquen també les xifres baixes de Les Preses, Besalú, Riudaura o la Vall de Bianya, on l’atur se situa al voltant del 4%.
Gairebé la meitat d’atur que fa una dècada
L’evolució històrica de l’atur a la Garrotxa en les últimes dècades ha estat marcada per les crisis econòmiques, sobretot la del 2008 i la pandèmia de Covid-19. La comarca va tocar sostre el maig del 2013 quan va registrar la dada més elevada de persones a l’atur, 3.623. La xifra es va registrar en plena crisi i la comarca ha pogut redreçar-la fins al punt que avui dia hi ha gairebé la meitat de persones a l’atur que llavors. Pots consultar l’evolució històrica de l’atur a la Garrotxa dels últims 20 anys al següent gràfic: