Olot vol restringir els comerços que s’instal·len al Nucli Antic. Després de detectar que s’estaven creant monocultius comercials en algunes zones del barri, l’Ajuntament ha posat fil a l’agulla a un Pla d'Usos que marcarà quina mena de botigues es poden obrir i quines no al barri vell de la capital garrotxina.
El document ja ha estat aprovat inicialment pel ple de l’Ajuntament i ara es troba en període d’al·legacions. S’espera que d’aquí a aproximadament un mes s’aprovi definitivament i la nova regulació entri en vigor.
Però, quins són els establiments que el document busca frenar i quins són els que busca afavorir? NacióGarrotxa ha tingut accés al Pla d’Usos, on apareixen, en detall, els tipus de botigues que, de moment, l’Ajuntament no admet que s’instal·lin al Nucli Antic amb l’objectiu de diversificar l’oferta comercial.
Quatre grans àrees i set zones temàtiques
D’entrada, el document estableix quatre principals zones que són: la Vila Nova (part més històrica del barri), l’Illa del Carme i el passeig de la Muralla, la zona de Sant Esteve i la de Bisbe Lorenzana (corresponent entorn de la plaça Onze de Setembre).
Dins aquestes grans àrees, s’han establert set zones més petites corresponent a carrers o places que s’anomenen Àrees de Tractament Específic (ATE). Aquests espais més delimitats s’han relacionat amb un tipus d’establiments comercials i s’han convertit en zones temàtiques amb l’objectiu d’establir punts o nodes especialitzats que connectin uns entre altres. Per exemple, a la plaça Major es vol promoure les activitats de restauració o a la plaça Campdenmàs, les activitats de despatxos, associacionisme i tallers artesanals.
Aquestes ATE s’han delimitat i catalogat tenint en compte el tipus de comerç que ja hi ha a l’espai i buscant promoure aquelles activitats que interessen. A la plaça Pia Almoina el Pla d’Usos hi estableix activitats culturals, associacionisme i tallers artesanals; a la plaça Móra, activitats culturals; al carrer Major, activitats comercials i serveis d’equipament personal i de la llar; al carrer dels Sastres, tallers artesanals; i a la plaça del Carme, alimentació km 0, tallers artesanals, restauració i belles arts.
Aquestes àrees temàtiques són un dels criteris que marcaran l’obertura i la localització de nous negocis que vulguin obrir al Nucli Antic. Si un privat vol obrir un restaurant al Nucli Antic, haurà de fer-ho, preferiblement, entorn de la plaça Major, tal com indica el Pla d’Usos. Si el que es vol obrir és una botiga de roba, és preferible que s’instal·li al carrer Major.
Aquestes ATE només apareixen a la zona de la Vila Nova i del Carme. Per a la resta de zones (Sant Esteve i Bisbe Lorenzana) el Pla d’Usos no delimita temàtiques, sinó que té en compte els comerços actuals per a la diversificació dels futurs.
Quins comerços es promouen i quins es restringeixen?
Més enllà de les zones i Àrees de Tractament Específic, el Pla d’Usos enumera un centenar d’activitats que es podrien instal·lar al Nucli Antic i específica a quina de les zones seria bo que s’ubiquessin, a quines ho haurien de fer amb condicions (distància entre botigues, per exemple) i a quines no s’hi poden instal·lar. Tot plegat, tenint en compte les àrees específiques i el nombre de comerços de cada tipus que ja estan oberts actualment a cada zona.
Amb aquestes classificacions, els establiments amb més restriccions per ubicar-se al Nucli Antic d’Olot són: botigues de comestibles, venda de pa sense elaborar, supermercats, màquines de vending, basars, botigues d’electrònica, venda de patinets i bicicletes, estancs, botigues de telefonia, perruqueries, centres d’estètica, locutoris, bugaderies, bars musicals i centres de culte.
En canvi, per exemple, el Pla d’Usos determina que caldria promoure l’obertura de carnisseries, fleques, herbolaris, restaurants, teatres, locals associatius o vinoteques a la plaça del Carme. En el cas del carrer Major, es promouen gelateries, herbolaris, drogueries, botigues d’electrodomèstics, roba per a la llar, llibreries o restaurants.
El Pla d’Usos també estableix que les activitats de lleure i cultura com copisteries, botigues de joguines, fotografia o llibreries, s’ubiquin a la Pia Almoina, a la plaça Móra o al carrer Major. També promou establiments de restauració a la plaça Major o tallers d’artesania a la Pia Almoina i el carrer dels Sastres.