Aquest dijous comença la tercera edició de La Grimpada del Cercle Garrotxa-Ripollès

És un cicle de formacions i assessoraments gratuïts en economia social i solidària, amb "coòpsules" formatives tots els dijous de febrer a maig

La Grimpada reprèn embranzida a la Garrotxa i al Ripollès amb un nou cicle aquest 2021.
La Grimpada reprèn embranzida a la Garrotxa i al Ripollès amb un nou cicle aquest 2021. | @CercleGR.
NacióGarrotxa
02 de febrer de 2021, 10:30
Actualitzat: 14:21h

Aquest dijous, 4 de febrer, comença la tercera edició de La Grimpada, un cicle de formacions i assessoraments gratuïts en economia social i solidària organitzat pel Cercle Garrotxa Ripollès, un projecte sorgint del programa Ateneus Cooperatius promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com a iniciativa per a impulsar l’economia social i cooperativa a Catalunya.

La Grimpada reprèn embranzida al Ripollès i a la Garrotxa amb un nou cicle per aquest 2021, oferint un seguit de formacions i acompanyaments sense cost per desenvolupar i/o reencaminar projectes socioeconòmics des d'un enfocament cooperatiu, social i ambientalment conscient, arrelat i digne. Una proposta destinada a projectes, iniciatives, entitats, cooperatives, empreses i institucions ja siguin públiques, privades, comunitàries o associatives que vulguin crear o consolidar el seu projecte en clau d’economia social i solidària.

Enguany és la tercera edició, i durant els darrers anys, han passat per les formacions de La Grimpada més de 250 persones i s'han  acompanyat a més de 30 projectes socioeconòmics d'ambdues comarques.

Les diferents coòpsules formatives s'enfoquen en la construcció del Pla d'Empresa Cooperatiu que contempla de forma integral els diferents àmbits per emprendre: Estructural, Territorial, Influència i Personal. Així doncs, es podran trobar càpsules sobre models de governança i participació, sostenibilitat econòmica, rols i lideratges, desenvolupament personal, entre moltes altres d'altres.

La proposta formativa de La Grimpada s’organitza en 14 Coòpsules, que són càpsules formatives de petit format, que tindran lloc cada dijous de 17h a 20h durant els mesos de febrer, març, abril i principis de maig a diversos punts de la Garrotxa i el Ripollès. Les formación són de caràcter presencial sempre respectant les normatives de seguretat sanitària Covid19 del moment i amb capacitat d'adaptació a format en línia si aquestes canvien.

L’economia social i solidària és aquella que vol fomentar un mercat ecosocial i arrelat als territoris. Aquest mercat ecosocial es caracteritza per una xarxa de producció, distribució i consum de béns i serveis, que funciona amb criteris democràtics, ecològics i solidaris en un territori determinat, i que està constituïda, tant per empreses socials com per consumidores individuals o col·lectius.

Hi ha iniciatives d’ESS en totes les fases del cicle econòmic; Així, quan es parla de producció, a l’ESS es practica la producció cooperativa; en la distribució, es promou la comercialització justa; el que es produeix i es distribueix, es vol consumir d’una manera responsable; i tot plegat necessita finançament, raó per la qual existeixen les finances ètiques i les xarxes d’intercanvi.

Actualment hi ha 14 Ateneus Cooperatius a tot el territori català. A l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines hi ha 13 entitats agrupades i organitzades en quatre cercles territorials, entre elles el Cercle Garrotxa Ripollès creat el passat 2019. Configurem el Cercle Garrotxa Ripollès un total de quatre Cooperatives: La Qperativa, Resilience Earth, Arran de Terra i Suara conjuntament amb una xarxa de col·laboradores que fan singular i donen resposta als reptes de les comarques, que són: DinàmiG, Agència de Desenvolupament del Ripollès, La Clau, Grup de Suport, XES Garrotxa i XES Ripollès, Arriant Formació en el Lleure i el Núria Social d'Olot.
 

El programa de La Grimpada d'enguany. Foto: @CercleGR.