Estanis Vayreda: «La ciutat està en una dinàmica de mirar des de la barrera per criticar»

El primer tinent d'alcalde d'Olot afirma que hi ha sectors que "de manera interessada" critiquen "des del sofà"

Imatge d'arxiu d'Estanis Vayreda, primer tinent d'alcalde d'Olot
Imatge d'arxiu d'Estanis Vayreda, primer tinent d'alcalde d'Olot | Martí Albesa
Redacció
21 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:56h

En l'últim ple municipal d'Olot, no només l'alcalde va reflexionar sobre les dinàmiques actuals que tenen lloc a la ciutat, sinó que també ho va fer, en un altre sentit, el primer tinent d'alcalde. Estanis Vayreda va respondre de manera profunda una crítica del PSC sobre la suspensió de la Fira de l'1 de maig.

Tot va començar quan el portaveu socialista, Josep Guix, va voler deixar constància durant la sessió plenària del seu parer sobre la suspensió de la fira olotina: "Ens va estranyar molt que s'anul·lés la Fira de l'1 de maig. Si les previsions meteorològiques són molt negatives, potser, també caldria consultar els portaveus abans d'anul·lar qualsevol esdeveniment municipal. Ens ho van comunicar. Els ciutadans ens han manifestat que era molt estrany que s'anul·lés la fira. Si plou, la gent no va a la fira o, en tot cas, hi va amb paraigua. Si s'han d'indemnitzar les parades que no venen per amenaça de pluja, es pot fer. Penso que anul·lar per anul·lar, no calia".

Després de la intervenció del portaveu del PSC, Vayreda va recollir la crítica per recordar-li els arguments que s'havien utilitzat per anul·lar l'esdeveniment (risc meteorològic i diferents baixes de paradistes per la previsió del temps). El primer tinent d'alcalde va retreure a Guix que el seu grup municipal critiques públicament la decisió de suspendre la fira: "No és massa elegant que vostè fes una crítica d'això. Esperes alguna cosa més, ja no els hi dic empatia, perquè entenc que és demanar-los-hi molt. Però quan són decisions que es prenen per tècnics i temes de seguretat, aprofitar per fer crítica em sembla poc elegant".

Seguidament, però, Vayreda també va aprofitar per fer una reflexió personal en l'àmbit de ciutat: "Hi ha molta gent assumint responsabilitat, fent coses i tirant endavant en un context molt complicat. I hi ha gent que s'ho mira des de la barrera sense assumir responsabilitat i esperant, com aquell jugador que no tira el penal, només per criticar. Crec que la ciutat darrerament està en aquesta dinàmica. En alguns casos potser interessada".

Vayreda va continuar assegurant que l'equip de govern no farà crítica de "la gent que assumeix responsabilitats i tira endavant coses". Va acabar assenyalant els sectors que es queixen sense fer res: "És evident que sempre ens podem equivocar i sempre es poden fer millor les coses, però sabem que és millor això que asseure's en un sofà, fer una piulada i criticar-ho tot. Això ara és l'esport d'aquest país".

Les paraules del primer tinent d'alcalde arriben tres setmanes després que l'Ajuntament es veiés obligat a cancel·lar la Fira de l'1 de maig el dia bans de la seva celebració per les previsions meteorològiques que hi havia. Finalment, però, les previsions van fallar i no va ploure. A les xarxes socials van aparèixer algunes crítiques per la decisió. El passat dijous va ser el primer ple municipal després de l'anul·lació de l'esdeveniment.

Recupera el discurs de Vayreda a partir del minut 3:01:22 del següent vídeo: