L'alcalde d'Olot explota davant un grup de veïns al ple municipal: «No us donaré el torn de paraula»

Segons Pep Berga, l'equip de govern se sent "intimidat" i ha acusat la CUP "d'instrumentalitzar" protestes veïnals

Pep Berga, en una imatge d'arxiu
Pep Berga, en una imatge d'arxiu | Martí Albesa
16 de maig del 2024
Actualitzat el 20 de maig a les 11:08h

El que havia de ser un altre ple habitual a l'Ajuntament d'Olot, s'ha convertit en un punt i a part. Fa un mes, una cinquantena de veïns de Montolivet van assistir a la sessió plenària per reclamar que s'aturés la reforma urbanística del barri. L'alcalde els va donar veu a l'inici de la sessió per exposar els seus motius. Aquest dijous un altre grup d'uns vint veïns, aquest cas del Morrot, també han assistit a la sessió municipal per traslladar-hi una altra demanda: aturar la urbanització d'una part de la falda del volcà Montsacopa. Però l'alcalde els ha negat la paraula.

Només començar, Pep Berga s'ha dirigit als veïns: "El ple és un espai de diàleg i respecte on tothom pot assistir, però hi ha un procediment per fer-ho que consisteix a demanar i intervenir. Avui sou un grup de veïns que veniu ordenats, però a darrere nostre no tenim sortida i hem vist un grup de veïns nombrós cridant i amenaçant i això se'ns està escapant de les mans", ha dit Berga, considerant altres ocasions en què hi ha hagut grups veïnals que han assistit al ple.

Berga ha apel·lat al reglament orgànic municipal i que si els veïns volien intervenir calia sol·licitar-ho amb antelació. "Sentint-ho molt, no us donaré el torn de paraula i continuaré amb el ple. Teniu el meu telèfon i el de la regidora del barri", ha sentenciat l'alcalde.

Berga també ha recordat als veïns que en llocs com el Parlament de Catalunya o el Congrés dels Diputats no es pot assistir a les sessions plenàries sense permís. "Difícilment podríeu entrar sense passar per davant d'uns policies que us escorcollessin. Això ens agradaria poder continuar-ho mantenint. Ens trobem com a equip que cada mes hi ha crides ciutadanes per venir al ple. No sabem si vindreu vint o 200 i pensem que hem arribat a una situació que ha arribat el moment de reconduir-la", ha dit Berga.

Davant la negativa, els veïns han aixecat alguns cartells que portaven on es podia llegir "protegim el volcà" i han decidit marxar de la sala de plens.

Els veïns del Morrot aquest dijous al ple
Els veïns del Morrot aquest dijous al ple. Pau Masó Ros

 

Berga acusa la CUP d'"instrumentalitzar" els veïns

La discussió, però s'ha traslladat entre els grups municipals, els quals també s'han mostrat sorpresos per la decisió. L'oposició ha criticat la situació, però el batlle s'ha mantingut en la seva posició i ha assenyalat la CUP com a responsable de la situació: "Vostès són clarament responsables d'aquestes situacions. Les instrumentalitzen. Crec que vostès estan intentant aconseguir uns rèdits que no obtenen des de les urnes".

El portaveu de la CUP, Jordi Gasulla, ha demanat que l'alcalde retirés l'acusació, però el batlle s'ha negat. "No la penso rectificar. N'estic convençut que és d'aquesta manera. Mai m'he negat a rebre a ningú. Aquesta dinàmica en què ha entrat el planari, necessitem aturar-la".

Berga ha volgut tancar la qüestió assegurant que la situació viscuda en altres ocasions (fent referència a l'assistència dels veïns de Montolivet fa un mes al ple) va intimidar l'equip de govern i s'ha refermat en la necessitat de canviar la manera en què els veïns poden intervenir al ple: "Quina necessitat hi ha de fer les coses així? Hem de reconduir-ho o acabarem perdent la manera de fer d'aquest ple. No podem convertir aquest espai en un espai de crit i crispació".

La situació ha durat uns deu minuts i el ple municipal ha continuat amb certa tensió amb els punts que estaven a l'ordre del dia. Els veïns del Morrot han descartat tornar al final de la sessió i utilitzar el torn de precs i preguntes que s'obre a cada ple. Els seus portaveus han declinat fer declaracions i han assegurat que, probablement, faran els passos per poder intervenir en la pròxima sessió municipal del mes de juny.