Diversos veïns del barri del Morrot han iniciat una recollida de firmes per evitar la urbanització de l'última zona verda que queda a la falda del volcà Montsacopa d'Olot. Es tracta d'un espai de 12.000 metres quadrats ubicat al costat de l'avinguda del Morrot, al costat del cementiri municipal. El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal redactat el 2003 marca que aquesta zona s'ha d'urbanitzar i ara l'Ajuntament iniciat els tràmits per fer-ho.
A través de la Junta de Govern, el consistori ha aprovat el pla parcial de la zona que preveu un total de 46 habitatges amb una zona de blocs de pisos de tres plantes. Amb aquesta aprovació es posa fil a l'agulla al projecte d'urbanització i reparcel·lació. La zona donaria continuïtat al carrer Coma Negra i preveu també nous accessos al volcà.
Això, però, no ha agradat alguns veïns que han iniciat una recollida de firmes per frenar la urbanització. A través d'un formulari, aquest cap de setmana es va començar la recollida de firmes demanant que s'aturi el pla parcial, que es tingui en compte tota la població d'Olot per decidir el futur d'aquest espai i que es faci una revisió del POUM del 2003 tenint en compte "la nova realitat mediambiental".
En un comunicat, els promotors de la recollida de signatures creuen que la zona té "un important valor natural i paisatgístic". També defensen que és una zona de morrots volcànics, estructures geològiques formades per l'acumulació de materials volcànics i que donen nom al barri. "Són símbols identificatius del barri i de la història de la comunitat. La seva preservació no només garanteix la continuïtat d'aquesta relació emocional i cultural amb el territori, sinó que també promou un sentit d'identitat i pertinença entre els veïns i veïnes del barri del Morrot i de la ciutat d'Olot", afirmen.
Els veïns també critiquen que el pla parcial s'hagi aprovat per Junta de Govern sense la participació dels veïns i adverteixen que el projecte s'està tirant endavant juntament amb la urbanització d'altres zones properes com el pla del Serrat.
L'oposició política, en contra
La qüestió va aparèixer en l'últim ple municipal. Tant el PSC com la CUP es van mostrar en contra del pla parcial del Morrot i van demanar aturar-lo per reflexionar-hi. "Potser caldria reflexionar sobre aquesta zona de la ciutat. És el peu del volcà Montsacopa, caldria pensar-ho globalment. Demanaríem paralitzar el pla parcial i buscar alternatives", va dir el portaveu socialista, Josep Guix. "Demanen una reflexió. Cal preservar zona verda perquè, si no, tindrem el volcà engabiat a la trama urbana de la ciutat", va dir la regidora de la CUP, Sílvia Pagès.
Per part de l'equip de govern, el regidor d'Urbanisme, Jordi Güell, va defensar el POUM del 2003 i que la reflexió sobre aquesta zona de la ciutat ja es va fer: "El procés de cocreació de l'Espai Cràter va definir de quina manera havíem de presentar el volcà. Aquest procés ja es va fer i ja sabem de quina manera podem gaudir del volcà i com hi podem accedir. Tot això no queda estroncat de cap manera pel desenvolupament del pla parcial", assegura Güell.