Junts guanya el 12-M a la Garrotxa amb Aliança Catalana com a segona força

ERC ha perdut més de 2.500 vots a la comarca i el PSC ha ressorgit

La participació a la Garrotxa ha superat el 60%
La participació a la Garrotxa ha superat el 60% | Martí Albesa
13 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:26h

La Garrotxa deixa aquest dilluns una nova radiografia política del territori. Després del 12-M els garrotxins han tenyit la comarca amb els colors de les seves formacions polítiques i han expressat les seves tendències. En general, la Garrotxa ha accentuat el seu caràcter de dretes. Junts, Aliança Catalana, PP i VOX han estat alguns dels partits que més vots han sumat respecte al 2021. Per altra banda, ERC i la CUP han estat els que més n'han perdut. El PSC seria l'únic partit d'esquerres que ha aguantat la davallada d'aquest eix polític a la comarca.

Junts, Aliança i PSC, els principals guanyadors

Junts ha repetit victòria. Aquest diumenge, la formació de Carles Puigdemont ha aconseguit ser la força més votada amb 10.124 vots a la Garrotxa. Quatre de cada deu garrotxins que han votat aquest 12-M ho han fet per a Junts.

L'altre gran vencedor de la nit electoral ha estat Aliança Catalana, qui s'ha situat com la segona força més votada a la comarca amb 3.798 vots. El partit d'ultradreta ha superat el PSC, la CUP i ERC en les seves primeres eleccions catalanes a la Garrotxa. A Olot, Sílvia Orriols ha estat la tercera candidata més votada i a les Preses la segona.

I el tercer guanyador de la nit electoral ha estat el PSC. El partit de Salvador Illa ha aconseguit 1.250 vots més que fa tres anys i ha pispat la tercera plaça a ERC.

ERC i CUP, els grans perdedors

Les dues principals formacions d'esquerres han estat les grans derrotades a la Garrotxa, seguint també la tònica del país. Esquerra Republicana ha perdut la meitat dels vots que va tenir el 2021 i la CUP també ha vist com d'unes eleccions a unes altres desapareixien més de 700 votants.

Vox i PP també pugen

Gairebé totes les formacions de dretes han guanyat vots a la Garrotxa. Això també es constata a Vox i PP. El partit d'Ignacio Garriga ha guanyat 175 vots respecte al 2021 i en total n'ha recollit 887 a la comarca. Els populars han vist com 500 garrotxins més els votaven aquest diumenge arribant als 700 vots totals.

Per altra banda, els Comuns han gairebé calcat els resultats de fa tres anys amb 747 vots i Ciutadans s'ha situat per darrere el Pacma i Front Obrer amb només 40 vots en tota la Garrotxa, 291 menys que fa tres anys. La nova formació Alhora només ha aconseguit 188 vots a la comarca.

Participació en alça

Pel que fa a la participació, s'ha situat per sobre el 60% (61,69). Són 4 punts més que el 2021. També s'han registrat més vots blancs, gairebé 300 (el 2021 van ser 273) i menys nuls (aquest diumenge han estat 288 i el 2021 van ser 353).