L'oposició critica la decisió de l'alcalde al ple municipal: «No ens ha agradat»

CUP, PSC i Activem Olot han rebutjat les formes amb què l'alcalde ha volgut posar fi a la manera com els veïns diuen la seva al ple

Imatge d'arxiu del ple municipal d'Olot
Imatge d'arxiu del ple municipal d'Olot | Martí Albeda
17 de maig del 2024
Actualitzat a les 10:38h

El ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous ha estat marcat per la situació que s'ha donat just a l'inici de la sessió quan l'alcalde ha negat la paraula a un grup de veïns del Morrot. Pep Berga ha volgut tallar amb sec una manera de fer que des de fa anys s'havia desenvolupat a la sala de plens: qualsevol grup veïnal que volia intervenir, ho feia al principi per no esperar-se al final de la sessió i sense necessitat de demanar permís amb antelació.

L'alcalde ha anunciat de sorpresa que volia canviar aquesta manera de fer i ho ha fet davant els veïns del Morrot, als quals els ha negat la paraula i els ha demanat que sol·licitessin hora amb la regidora del barri i seguissin el reglament municipal que regula el ple, tot i que fins ara, això no s'havia exigit.

La decisió i la manera com l'ha comunicat l'alcalde ha sorprès els grups municipals. El primer a dir la seva ha estat la CUP, la qual també ha estat acusada de ser qui "instrumentalitza" les protestes veïnals que per segona vegada consecutiva assistien al ple (el mes passat van ser veïns de Montolivet i aquesta vegada del Morrot). "Creiem que l'equip de govern té un problema: treballa desconnectat de la població, no la teniu en compte a l'hora de governar i prendre decisions que l'afecten. Això és preocupant. I més preocupant és veure què ha passat a l'inici del ple. Com poden intimidar un grup de veïns que assisteixen al ple, un espai obert al públic? Ens agradaria molt que la sala de plens estigués plena de gent cada mes", ha dit la regidora cupaire, Sílvia Pagès.

Per part del PSC, el portaveu Josep Guix, també ha lamentat la situació viscuda i ha volgut expressar el seu malestar. "No ens ha agradat el principi del ple. Pensem que sempre el plenari ha de donar la paraula als veïns. En tot cas, sí que és cert que s'ha de fer de forma ordenada i això ho compartim. Però ens sap greu que hi hagi hagut aquesta situació. Hi ha hagut precedents i es podria haver dit que avui era l'última ocasió de cara als pròxims plens", ha dit Guix.

El regidor d'Activem Olot, Jordi Rubio, també ha criticat les formes de l'alcalde i ha defensat que els plens siguin oberts al públic. "Puc entendre que hi hagi una normativa del plenari, però avui no era el dia de dir que no a una sèrie de veïns que amb educació i ordre han manifestat que volien prendre la paraula per comunicar unes coses d'un barri. És cert que potser no han fet les coses bé i havien d'haver demanat hora a alcaldia o a la regidora de barri, però estic segur que no saben quin és el procediment. Els plens són oberts al públic i pot venir qualsevol ciutadà, altra cosa és intervenir. Estem acostumats al fet que els ciutadans no acostumen a anar als plens de la seva ciutat i crec que encara que vostès no estiguin d'acord amb les demandes, és bo escoltar els veïns. Això també és política", ha dit Rubio.

Per part d'ERC, soci de govern de Junts, el portaveu Josep Quintana s'ha limitat a apel·lar al reglament municipal: "Pensem que no són decisions senzilles de prendre, però si hi ha un reglament del ple, en cas de dubte, s'ha de seguir".

Pep Berga ha respost les crítiques dels grups de l'oposició defensant la seva decisió i el funcionament del ple municipal: "El que he fet avui no és coartar la participació ciutadana, el que he fet avui és preservar allò que és el plenari amb unes condicions que vostès estan malmetent", ha assegurat l'alcalde.

Després de l'episodi viscut aquest dijous, l'equip de govern deixa clar que la manera de participar en les sessions municipals canviarà. A partir d'ara caldrà tramitar a través d'alcaldia i seguint el reglament orgànic municipal les intervencions que veïns i entitats vulguin fer al ple.

Arxivat a