Arreglar la xarxa municipal d’aigua de les Planes d’Hostoles val tres milions d’euros. El municipi és un dels que més quantitat d’aigua perd a la Garrotxa a causa de l’estat de la seva xarxa, fins a un 70%. Per a l’Ajuntament la inversió és inassumible a curt o mitjà termini i, per tant, preveu anar fent actuacions de mica en mica.
El consistori s’ha posat l’aigua com a prioritat, i per això gran part de la inversió del pressupost 2025 (d'uns dos milions d'euros) anirà a actuacions en aquest sentit. En total es dedicaran més de 200.000 euros -dels quals 130.000 subvencionats per l'Agència Cataluana de l'Aigua- a diverses actuacions. El consistori té previst fer una campanya de detecció de fuites injectant gas heli, instal·lar comptadors per conèixer els punts on hi ha més pèrdues i canviar tota la canonada de fibrociment que va del pou fins als dipòsits.
“Actuar amb l’aigua són aquelles actuacions que no es veuen i tothom qui governa deixa per a més endavant. Si s’hagués anat actuant al llarg dels anys, el problema de les pèrdues que tenen molts pobles no el tindríem”, diu l’alcalde de les Planes, Marc Puig. “Alguns alcaldes ho diuen: ens hem equivocat, en lloc de canviar la part superficial d’un carrer o fer pavellons i camps de futbol, hauríem d’haver prioritzat això”, afegeix.
L'Ajuntament descarta privatitzar la xarxa municipal
L’Ajuntament de les Planes d’Hostoles també preveu que el nou Pla Únic d’Obres i Serveis que ha anunciat la Generalitat pugui servir per invertir centenars de milers d’euros a la xarxa, la qual ha estat sempre municipal i la voluntat de l’Ajuntament és que ho segueixi sent. El consistori no vol privatitzar-la: “Seria la solució, però tot el que puguem fer a escala municipal, ho farem. No ho volem privatitzar i no volem que grans empreses facin negoci amb l’aigua. Tota la vida ha estat un servei municipal i seguirem en aquesta línia. L’aigua és un bé del poble”, afirma Puig.
Fins ara, han comprovat que la majoria de fuites d’aigua que es produeixen a la xarxa del poble tenen lloc al barri del Jonquer, a la carretera principal i al carrer Secretari Salvador Simón. Aquests serien els principals punts on s’hauria d’actuar amb contundència. A més, Puig explica que també caldrà tornar a aixecar part del barri vell: “El Pla Director de l’Aigua ens diu que haurem de tornar a aixecar tot el casc antic per canviar les canonades. Si això s’hagués fet inicialment, ja estaria resolt. S’ha pensat que fer actuacions en aigua no donava vots, però ara resulta que tenim un problema greu”.
De moment, Puig assegura que no es poden queixar, ja que totes les ajudes que han demanat a l’ACA i altres institucions han arribat.