És divendres de mercat a les Planes d'Hostoles i el poble està més viu que la resta de dies de la setmana. La passada nit hi ha hagut tempesta i avui hi ha un tema de conversa que aflora entre els que la fan petar pel carrer. Es repeteix el problema de sempre: els talls de llum.
Quan preguntem als veïns, amb la cara paguen i algun es posa la mà al cap: "Ara passa més que altres vegades. Passa cada dia. Abans passava potser quan plovia, però ara ja fa temps que és cada dia. Ja no fa falta que faci mal temps", diu l'Anna Costa que regenta un supermercat al centre de les Planes.
"Com a mínim, dos talls per dia. Poden durar dos segons, però marxa tota la llum. És com si baixessin els ploms i tornessin a pujar. Si estàs mirant qualsevol cosa a la televisió, t'obliga, per exemple, a tornar-la a encendre", diu l'Eugènia mentre despatxa al Forn de pa Carles. Els veïns que hi entren i senten que parlem del tema, s'afegeixen al debat: "Si ells (la companyia) ho haguessin de pagar, ho arreglarien amb un dia", diu en Joan; "Abans no passava tant perquè hi havia més indústria al poble", afegeix en Jaume.
El que passa a les Planes d'Hostoles també passa a Sant Feliu de Pallerols i els seus veïnats propers: Sant Iscle de Colltort i Cogolls. En total, més de 3.000 veïns pateixen des de fa anys aquesta situació repetitiva. A Cogolls, per exemple, els talls són més llargs, segons explica la Carla, una productora de formatges i propietària d'una casa rural: "Aquí tenim el triple d'apagades. Les pujades i baixades de tensió afecten els aparells electrònics. Una vegada ens va petar el que teníem a la formatgeria i que havíem comprat fa poc. Van petar totes les neveres i altres màquines", explica a NacióGarrotxa.
Qui ho pateix no només són els aparells, sinó també les persones. Els talls de llum poden deixar gent gran o malalta sense màquines d'oxigen o servei de teleassistència. A part, que la falta de subministrament elèctric també afecta els sistemes de telecomunicacions i pot provocar talls de cobertura mòbil o internet.
La mateixa Carla constata que el problema no és actual i ja fa temps que dura: "T'estic parlant dels últims tres anys. Ara fa un temps que passa cada dia. Hi ha temporades que passa tres vegades al mes, però altres que pot passar cada dia", assegura. "És una lluita que fa molts anys que patim. Últimament s'ha incrementat. Portem més d'un mes amb microtalls i això fa que es desprogramin moltes coses", diu l'alcalde de les Planes, Marc Puig.
Falta de manteniment
El problema, segons els Ajuntaments afectats, prové de la falta de manteniment de la companyia Endesa, sobretot en la línia que va de Susqueda a les Planes i també la que arriba a Sant Iscle. "Estem al segle XXI, però sembla que tinguem una infraestructura del segle XVI. Tant a les Planes com a Sant Feliu hem dit prou", afirma Puig.
Tot i intentar-ho, els alcaldes asseguren que no han aconseguit tenir una trobada formal amb responsables de la companyia, i per això ara han decidit presentar una queixa a la Generalitat i mirar d'implicar, fins i tot, el Ministeri d'Indústria, perquè pressionin la companyia. De moment, la Generalitat ha demanat que els Ajuntaments recullin les incidències i els hi facin arribar per intentar emprendre alguna mesura de pressió a la companyia. També està previst que representants del govern català es reuneixin amb els consistoris i d'Endesa per tractar la situació.
Endesa: "La línia està en bon estat"
NacióGarrotxa ha pogut parlar amb representants d'Endesa. La companyia admet que recentment hi ha hagut incidències a causa d'una tempesta que va afectar la zona. Aquesta vegada, el problema es va localitzar a Sant Miquel de Pineda, a Sant Feliu de Pallerols, on es va trobar un seccionador que estava malmès.
La companyia diu en aquest diari que l'orografia del terreny "és complexa", però que les línies elèctriques compleixen els requisits i la normativa que es demana. Consideren que la instal·lació "està en bon estat" i no hi ha un pla d'inversió previst. D'aquesta manera, asseguren que seguiran el "manteniment convencional" que es fa en qualsevol altra línia de la demarcació.
El xoc de realitats és evident i el que diu el territori no coincideix amb el que contraposa la companyia. La constant problemàtica de la Vall d'Hostoles no es viu en cap altra zona de la Garrotxa: el cap de setmana passat a Cogolls van estar cinc hores sense llum i a Sant Feliu més de 12; aquest estiu, en plena onada de calor, va haver-hi una altra apagada de quatre hores; el desembre de 2021 es va allargar quinze hores i un dels episodis més recordats va ser durant el temporal Glòria en què alguns punts de la vall van estar més de tres dies sense subministrament.
El problema que viu la la vall formada pel riu Brugent ve de lluny (fa més de deu anys els alcaldes ja reclamaven millores), però la solució no sembla a prop. Mentrestant els veïns s'han hagut d'espavilar per seguir amb el seu dia a dia i alguns han instal·lat plaques solars, altres han optat per sistemes d'alimentació ininterrompuda (SAI) i també reguladors de tensió. Tot plegat per conviure amb una situació que, a diferència de la llum de la Vall d'Hostoles, no s'apagarà d'avui per a demà.