Des de fa anys, la Garrotxa treballa per garantir la cohesió social de la comarca a través de diferents agents i institucions locals. Actualment, però, el context social ha fet que el repte de la cohesió sigui més complex que mai. Així ho conclou la Taula de Cohesió Social de la Garrotxa creada fa anys i formada per persones representants d'institucions i entitats socials de la comarca.
“Es reconeix un nou context, caracteritzat per una creixent complexitat i incertesa, amb pautes de desenvolupament desequilibrades i amb una intensificació de la diversitat social. Cada cop som més i més diferents, de manera que s’afebleixen els vincles comunitaris tradicionals i, d’aquesta manera, s’accentuen les tendències a la desigualtat i la polarització”, es detalla en un informe al qual ha tingut accés NacióGarrotxa i que relata algunes de les conclusions de la Taula.
Per entomar aquest repte de la cohesió, la Taula ha proposat apostar per una metodologia específica: els laboratoris socials o també coneguts com a Social Lab. Es tracta d’un mètode que consisteix crear un espai format per diferents agents que serveixi per intercanviar idees i compartir coneixement. Això serveix per dur a terme una investigació, plantejar el repte i trobar solucions.
"Es va plantejar de fer les coses d’una manera diferent"
A la Garrotxa, aquesta metodologia ja es va utilitzar el 2016 des de Dinàmig i va servir per crear projectes com Garrotxa Domus o la nova Escola Noima. Ara, la comarca vol fer servir el mateix mètode per resoldre el repte de la cohesió.
“Es va plantejar de fer les coses d’una manera diferent i veure si podem treballar amb temes més innovadors. Per sortir una mica del marc mental que tenim i no fer sempre el mateix en temes de cohesió, hem apostat per al laboratori social que planteja unes maneres de fer diferents i veure què es fa a altres llocs”, explica a aquest diari la directora del Consorci d’Acció Social, Teia Fàbrega, mentre de la Taula de Cohesió Social de la Garrotxa.
Des del Consorci s’ha iniciat la contractació d’una gestoria perquè posi en marxa el laboratori social per a la cohesió de la Garrotxa a través d’un procés amb diferents fases i amb l’objectiu de trobar solucions i projectes nous per resoldre el repte.
El nou procés de Social Lab costarà 61.712 euros i durarà mesos. El finançarà el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa a través d’una subvenció del Dipsalut i estarà format per sis fases diferents que inclouran anàlisis, investigacions i propostes de projectes a desenvolupar.