L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha pres una nova mesura enfocada a millorar el procés quirúrgic dels infants. Es tracta de permetre que el pare o la mare de l’infant que ha d’entrar a quiròfan pugui acompanyar-lo fins a la sala d’operacions. En concret, fins al moment de l’anestèsia, ja dins el quiròfan. La mesura ja està en funcionament des d'aquesta tardor.
La iniciativa s’inclou dins el nou protocol que ha redactat el Servei d’Anestèsia de l’hospital. Es permetrà que el pare o la mare de l’infant que ha de ser operat pugui baixar amb ell fins al quiròfan seguint les mesures d’higiene i esterilització que requereixen les sales d’operacions. Per això, es donarà una bata, barret quirúrgic, polaines i mascareta al progenitor perquè pugui acompanyar el seu fill.
Dins la sala d’operacions, on es produeix l’anestèsia, el familiar podrà, fins i tot, posar al seu fill la mascareta facial respiratòria per on s’injecta l’anestèsia. Aquest procés, que es fa per inhalació, estarà acompanyat en tot moment del personal especialista. Quan l’infant comenci a notar els efectes de l’anestèsia, es convidarà el seu familiar a marxar del quiròfan per començar l’operació.
La mesura busca reduir l’estrès i angoixa dels infants i les seves famílies en les operacions quirúrgiques; i no és la primera mesura que el centre olotí pren en aquest sentit: fa uns anys es va crear un conte que els infants poden llegir abans de rebre una operació. La història parla d’una nena que explica tot el procés que viu des de l’ingrés fins a l’alta, passant per la intervenció. Anualment, es fan unes 200 operacions a menors d’edat a l’Hospital d’Olot. El 2023 se’n van fer 173.